Il·lustració d'Atena Farghadani -

12 anys i 9 mesos de presó per Atena Farghadani per una il·lustració satírica. L'activista i pintora Atena Farghadani, de 28 anys, va ser detinguda a l'Iran el 23 d'agost de 2014. El seu "delicte", a ulls de la justícia iraniana, va ser representar als membres del Parlament amb caps de diferents animals. Aquests parlamentaris, en l'actualitat, treballen en l'elaboració d'un pla per penalitzar l'esterilització voluntària, com a part d'un projecte més ambiciós per a restringir l'accés a la planificació familiar.

Va anar a parar a la presó d'Evin (Teheran) on va estar gairebé dos mesos, segons la seva família va romandre 15 dies en aïllament sense possibilitat de poder comunicar-se amb un advocat o amb els seus, va ser posada en llibertat sota fiança el 6 novembre 2014 .
No obstant això el 10 gener 2015 van tornar a detenir-la, segons els seus familiars va ser novament colpejada abans de tornar a ingressar a la presó. Al desembre de 2014, Atani denunciava públicament en un vídeo que havia estat colpejada per guàrdies de la presó i interrogada més de nou hores al dia durant sis setmanes.
Està acusada de "difondre propaganda contra el sistema", "insultar membres del Parlament mitjançant pintures" i "insultar al líder suprem" i també als seus interrogadors.

Atena va iniciar una vaga de fam a principis al febrer, mentre rebia suport d'Amnistia Internacional i altres col·lectius i persones, per demanar el seu trasllat de la presó de Gharchak a la d'Evin, ja que en aquesta presó es troba la majoria de les empresonats per motius polítics o ideològics. Al març/abril (?) De 2015 va aconseguir el trasllat.

El seu judici tenia data per al 19 maig 2015. Atena Farghadani va ser sentenciada pel Tribunal Revolucionari de Teheran a 12 anys i 9 mesos de presó (encara que aquí es parla ara de 7 anys i mig), entre altres coses, per publicar una caricatura com a forma de protesta per la llei de control de la natalitat i que a més dificulta encara més el divorci.
La il·lustració, en què els parlamentaris de l'Iran eren mostrats amb caps d'animals, va ser publicada a la pàgina de Facebook de Farghadani.
L'Article 9 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (ICCPR), del que l'Iran és part, estableix que ningú podrà ser sotmès a empresonament o detencions arbitràries. La detenció es considera arbitrària quan una persona és privada de la seva llibertat per exercir els drets i llibertats garantits en aquest pacte.