#JO TAMBÉ SÓC TRAPACERO


La Unió Romaní ha demanat la dimissió del director de la Real Academia Española (RAE), Darío Villanueva, perquè la pròxima edició del diccionari inclourà l'accepció de "gitano" com a "trapacero", aquell que "amb astúcia, falsedats i mentides procura enganyar algú en algun assumpte". 
En un comunicat, el president de la Unió Romaní, Juan de Dios Ramírez, ha opinat que la "obstinació" de Darío Villanueva a mantenir la definició de gitano com a "trapacero" el desqualifica per ser el director de la Real Academia Española.

Curiós qué, en traduïr-ho al català, trapacero passa a ser trapella, con en Daniel, o sia com a un nen entremaliat, i entenc que el seu significat canvia totalment del que se li dona en castellà.

Dit això, de bon rotllo li diria al Sr. Juan de Dios Ramirez, que s'ho agafi com vulgui, però la majoria de gitanos ho són de trapaceros, canteules i cantamanyanes, per què va en el seu ADN, i ho dic amb coneixement de causa per proximitat a zona gitana d'on visc, i aixo no és ni bo ni dolent, és així: els gitanos són gitanos, i es comporten com a tals, van a la seva i les lleis per a ells son un element estrany, es regeixen per les seves, igual com passa amb les costums. Són l'unica etnia que ningú ha aconseguit domesticar, i son igual i es comporten igual ara, que cinc-cents anys enrere, mantenint-se les seves costums i lleis pròpies.

En contra del que es pugui pensar, són gent de paraula, i molt, amb ells no hi calen papers signats, no cal, i ho dic per experiència pròpia, de la mateixa manera que és facil ensarronar-los a l'hora de regatejar un preu, molt més fàcil del que sembla, perquè no nomès els gitanos són trapaceros, canteules i cantamanyanes, els altres, els paios, també ho som, la majoria, i alguns, més que els gitanos.

Comparteix:  

Comentaris

 1. jo de petita havia escoltat sovint 'trapasero ' i trapasera, convivint amb trapella, 'ai, trapasero', m'encantava, s'haurien de prendre aquestes coses amb més humor i al capdavall el mateix Peret cantava que el seu pare enredava per aquí i per allà

  ResponElimina
 2. són els perills actuals dels diccionaris, mai no agraden a tothom

  ResponElimina
 3. el vídeo al final es d'aquesta cançó. De fet és deia DANIEL EL TRAPELLA del nen entremaliat dels dibuixos. Lo de trapaseu deu ser un castellanisme però jo també el recordo. Per cert que el diccionari de F. de Borja Moll que tinc, no recull ni canteula ni cantamanyanes.

  ResponElimina
 4. Payos y gitanos deberíamos intercambiar lo mejor de nosotros mismos, no lo peor. Yo he convivido con gitanos y me he sentido bien a gusto, cosa que no siempre me ha sucedido con los payos. En cualquier caso, eso de "integrarse", ya se sabe, es más bien un "desintegrarse", de modo que, en lo que a su resistencia la integración atañe, estoy con ellos: yo también me resisto.

  Salud

  ResponElimina
 5. Loam, cerca de donde yo vivo viven muchos gitanos y como dice el tio MANUEL, los que habemos aqui de toda LA VIDA, SOMOS BUENA GENTE, pero de fuera ha venido de too. Y eso pasa con payos y con gitanos. ¿O es que nuestros políticos no són los primeros trapaceros?.

  ResponElimina
 6. Mercado de Sant Antoni, parada nº4. Carnicería. Nombre Miquel

  Más de tres quinquenios trabajando con gitanos de Aurora, Sant Climent, La Cera, Carretas, Rondas, Reina Amalia, Botella...
  He cumplimentado y me han invitado como paio a las bodas de muchos de sus hijos/as.
  Todo se ha arreglado con diálogo y apretón de manos y dinero en metálico (no he de decir una cosa por otra).
  NUNCA ME HAN DEJADO A DEBER NADA. Sin embargo, con los de mi secta aún tengo cuentas pendientes, de mucho dinero, mucho.
  Con los gitanos catalanes ( esta si que es buena porque además se me puede demandar como fascista) JAMÁS he tenido problemas. NUNCA.
  Ahora, con los especuladores bo-bis-comun-post-euros-catalanos-europeos, aún he de correr detrás de ellos para que me paguen lo que me adeudan.
  Salut

  ResponElimina
 7. Amén Miquel. Però....

  Can Puiggener fa un més: vuit furgonetas dels mossos, motos, coxes, vuitanta efectius, armats com si anessin a evitar un atemptat. Camionets de les forces electriques. Motiu: revisar 80 vivendes que xupaven la llum del carrer, resultat 72 s'assortien il·legalment de la llum (tots gitanos) aixó també succeeix,no ens enganyem.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada