Entre els fets de civilització que constitueixen la civilització tècnica, el més importants són: la producció en gran escala (mass production), el consum de masses (mass consumption), els mitjans de comunicació (mass media)

"1. La 'mass production' ens porta als treballs especialitzats que estudien els seus complexos efectes sobre el productor, que descriuen els aspectes positius i negatius, elevant el seu balanç humà. Per sobre de les diferències que no s'ha de subestimar, es troben en les diferentes societats industrials, trets comuns a tota la civilització tècnica: disminució de la fatiga muscular, manteniments, de la 'penositat', dels riscos d'accidents i de malalties professionals, reducció de la durada del treball, però també creixement de la seva intensitat, aparició de noves formes de fatiga nerviosa, multiplicació de les tasques repetides, parcel·làries, intercanviables, que no exigeixen més que un breu temps de formació, desproveïdes d'iniciativa, d'intel·ligència tècnica, de contacte directe amb la matèria primera (metall, fusta, cuir, fubra tèxtil, etc...), desproveïdes també d'un sentiment personal d'acabament, de realització, de participació intel·lectual i afectiva en una col·lectivitat .... "(Georges Friemann)"

Cinquanta anys més tard ..... 'La civilització descontrolada'




.... A Tianjin (Xina) es debat també per la falta d'experiència dels bombers enviats a un magatzem amb materials tan altament sensibles. La majoria tenien tot just vint anys, amb contractes de dos anys i sense formació per bregar amb assumptes d'aquesta magnitud. S'especula que els bombers van causar la tragèdia en llançar aigua sobre elements químics extremadament volàtils. El cianur de sodi pot explotar al contacte de l'aigua i fins i tot l'aire. Els responsables han negat aquesta versió i defensat l'actuació dels professionals, tot i que encara no hi ha una teoria oficial de la tragèdia. Les autoritats de Tianjin han de donar encara moltes explicacions, per exemple què feia un magatzem amb matèries perilloses a només 500 metres d'un complex d'habitatges quan la llei fixa una distància mínima d'un quilòmetre. La premsa internacional s'ha vist assetjada per matons, una pràctica recurrent en la Xina de l'interior per tapar escàndols però impròpia de les grans urbs de l'est del país.