NACIONALISME: UNA IL·LUSIÓ PASSATGERA


En realitat, un nacionalisme només es crispa i s'arbora enfront d'un altre nacionalisme, quan aquest l'amenaça. O millor dit, una nació només té necessitat - de vegades necessitat biologica, d'instint de conservació - d'exaltar-se en el seu nacionalisme quan es veu en perill davant les ambicions d'una altra nació.
Som molts els homes del món - i, ai! a la mateixa Europa i tot - que ens sentim nacionalistes perquè els altres nacionalistes no ens permeten deixar de ser-ho. Tot nacionalisme és això: lamentació i reivindicació.
La solució, la manera de que tot funciones millor, seria si 'ells' renunciessin a ser nacionalistes, car no ens obligarien a ser nacionalistes als altres, car el seu problema és que son els més nacionalistes de tots i no ho saben ni ho volen reconèixer, ancorats en un espai temps ranci i amorf.

Una il·lusió passatgera, ai! - Joan Fuster
Comparteix:  

Comentaris

  1. Tinc el convenciment de què avui, tal i com va tot, hi ha independentistes que no són-som ni tan sols nacionalistes

    ResponElimina
  2. només els caps de setmana Júlia, i la meitat de la meitat dels qui votaràn a Junts pel si no ho són d'ìndependentistes, nomès són tocats per la crisi. i fins als ous de les bestieses dels de Madrit.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada