Alguns testimonis van creure inicialment que es tractava de focs artificials, fins que la sorpresa inicial va donar pas a crits de pànic i al so sec i compassat de les bales. L'assaltant va entrar a diverses aules de l'Umpqua Community College armat amb tres pistoles i, possiblement, un rifle automàtic, i va anar caçant metòdicament les seves víctimes. Tenia 26 anys i no 20 com va dir en un primer moment la governadora de l'estat, Kate Brown. Era originari d'un poble veí. Es deia Chris Harper Mercer.
Les llàgrimes són noves, però el guió sembla molt vell. Una vegada més, la violència armada s'acarnissa amb un centre educatiu. El 1999 va ser l'Institut Columbine de Colorado, el 2007 la Universitat Virginia Tech, i el 2012 el col·legi de primària de Sandy Hook, on van morir 20 nens.
Aquesta vegada li ha tocat a la Universitat d'Umpqua, situada en una zona rural del sud d'Oregon, concretament a la localitat de Roseburg, una petita ciutat a unes tres hores per carretera de Portland. El centre compta amb 3.000 estudiants a temps complet i 16.000 més a temps parcial. "És una tragèdia", va dir la seva presidenta, Rita Cavin, després d'explicar que les armes estan prohibides al campus i que fa solament una setmana van celebrar un simulacre per respondre a una emergència provocada per un tiroteig. "Tenim un campus bonic, càlid, amigable i encantador i volem que segueixi sent així".

Chris Harper Mercer posa amb un rifle
El  botxí, ha estat un desgraciat, un pobre idiota que sense armes no era res, però aquestes li han donat un valor que no tenia i que l'hi ha permès transformar-se en un justicier, en un genet de l'apocalipsi, en un mitxa merda que ha segat la vida a tretze persones innocents, tot plegat per no res, per que hagin tingut una mort inutil i estúpida, sense tenir dret ni tan sols a ser-ho victimes de danys col·laterals, foc amic, o la propia policia.

I seguiran, els besavis d'aquests nois com aquell qui diu anaven a cavall amb el colt a la cintura, i és que aquesta societat nordamericana és violenta, engolida per les seves propies pors necessita armar-se per defensar-se d'un enemic inexistent, no han entès que si tos van armats, tots sacabaràn matant o disparant, no armes no assassinats, sembla bastant obvi, ja hi ha la policia per controlar als malfactors, encara que aquests tambè hi són per donar-els-hi de menjar a part, que cada dos per tres es carreguen algun innocent, sobretot si és negre.
La societat nordamericana està malalta, de por i d'ignorància, no han entès que les armes maten, que s'acaben disparant, i que l'enemic que tant els preocupa i pel que s'armen ells, si vol, encara que vagin armats tambè els acabarà matant, sobre tot si, com al seu pais, té tanta facilitat per adquirir armes a l'engros a qualsevol supermercat. El lobby fabricant d'armes és molt poderós i aquí hi ha l'arrel del problema, car si anèssin tots desarmats, mort el gos s'hauria acabat la rabia, i a trompades és més difícil de prendre mal.