El mitificat vot exterior, és ben poca cosa per la feina que dona als qui volen votar des de fora del principat. La informació és d'en Salvador Macip i la podeu trobar al seu bloc.
"Ara, passats uns dies, ja tenim les dades definitives, que confirmen el que deia:
196.052 catalans a l'estranger 21.771 van demanar el vot 14.781 vots van arribar a bon port
És a dir, s'han perdut 6.990 vots, sigui perquè les paperetes han arribat tard o perquè els vots s'han extraviat pel camí (com va passar a Roma). És intolerable, antidemocràtic i inconcebible que tants ciutadans no puguin exercir el seu dret a votar (i ho seria ni que fos tan sols un), encara que l'impacte real en els resultats finals sigui nul. Però hauríem de veure els números a les properes eleccions estatals, perquè no crec que es desviïn gaire d'aquests: el problema és el sistema, que està mal parit, no un complot contra els catalans (tot i que mai s'ha de descartar una possible "vaga de zel" d'alguns funcionaris de les ambaixades, esclar). Una altra prova és que en unes eleccions on vota el 77% només un 10% dels exiliats vulgui exercir el seu dret a vot. Això passa perquè votar fora és molt complicat i requereix massa temps i planificació, cosa que desanima molta gent. Si ens volem consolar, pensem que països com Grècia no tenen ni tan sols un sistema de vot per correu...

Una dada més: 9.410 (64%) van votar JxS o CUP, cosa que confirma que el sentiment independentista és més alt entre exiliats, com deia l'altre dia." 

L'unic que queda clar és, com diu en Salvador, que entre els exiliats que voten, el sentiment independentista és més elevat, lo qual no ens hauria de sorprendre, peró omet tots els qui no s'han molestat en votar que representen gairebé un 90%. Ah! recordar nomès que la reforma de la llei per votar els residents espanyols a l'estranger tant denostada, va ser un projecte dels Socialistes que la varen tirar endavant amb els vots, entre altres, de Convergencia i Unió.

Prescindit de les manipulacions que hagi pogut fer la premsa o el Govern de Madrid, hi ha tres conceptes que han de quedar molt clars del 27S, el primer: hi ha més vot del no que del si, i punt, el segon: hi ha encara un 20 i escaig per cent de ciutadans amb dret a vot que no va anar a votar i que no semblen favorables al si, i en tercer lloc: Aquest 47% que ha votat SI és irreal, i la crisi hi té molt a veure, com s'allargui la cel·lebració del referendum i mentrestant remunti l'economia i la micro economia, baixarà deu punts i es quedarà en el seu estat natural del 35%, i un 35% de il·lusionats visionaris mesiànics no pot decidir per tota una societat. L'ùnic que podria salvar i ajudar a arribar a port el procés, seria una victoria del Pp més ciutadans el 20 de desembre, car si guanya el PSoE, el procès està mort i enterrat 300 anys més. I sinó al temps.