"El problema és que Mas ja no lidera això, va a remolc. Ens trobem en la situació més greu per a la democràcia des del 23-F. El discurs tan sectari de Forcadell, la persona que representa a tots els parlamentaris, resulta inconcebible. Hi ha dos milions de persones mobilitzades i un parlament que ha advertit que no van a aplicar les lleis. A algú se li va a anar l'olla i saltarà l'espurna. El que busca el nacionalisme és donar la majoria absoluta a Rajoy, perquè és el que els interessa per mantenir-se vius. Un president conciliador els perjudica. No volen seure a dialogar per arribar a acords", explica un destacat membre del PSC que no donava crèdit al que va escoltar en directe el dia 26, i que afegeix amb ironia: "Penjo, que ens han d'estar cobrant la itinerància".

La desconnexió ha començat. Però al ciutadà, la resposta de bancs i emblemàtiques empreses catalanes amb interessos nacionals no li arribarà fins que la situació política toqui sostre. "El problema és que la classe empresarial és molt covarda. En privat no dubten a posar-se les mans al cap i parlar sobre com aturar el disbarat o de com sortir-ne indemnes. Abans que es notin els seus moviments, ha de rebentar tot", apunta un polític català que manté estretes relacions amb el poder econòmic a Catalunya.

La calma de les fonts econòmiques de Convergència contrasta amb els nervis entre els mitjans propers a la banca i entre polítics socialistes o de Ciutadans, convençuts que dos mesos -o 7 setmanes- poden ser terribles. "Si amb sort no hi ha cap incident d'ordre públic ni cap enfrontament, el que no van a poder parar, i només podrem avaluar dins d'un temps, és la fugida de capitals, que a hores d'ara ja es deu estar produint, encara que ens ho ocultin. Per molt que la banca s'expliqui fora, ja sigui a la City londinende o a Wall Street, els diners són porucs. I el sorprenent és que tot aquest procés s'està produint sense un Govern ferm i amb un Mas assetjat per la corrupció i en funcions", apunta un economista català d'esquerres, avui sospitós per als independentistes.

Pilar Portero i Ana Cañil - http://www.huffingtonpost.es/pilar-portero-y-ana-canil/el-estrangulamiento-econo_b_8410014.html


sbd - 29.10.2015