Sí, per als musulmans. Fa uns dies, ISIS va assassinar 37 civils a Beirut en una zona habitada majoritàriament per xiïtes. En els nostres països, ningú va posar en circulació hashtags o campanyes d'homenatge. Fins i tot molts mitjans van titular que l'atemptat s'havia produït en una "zona controlada per Hesbol·là". No es fan hashtags per Hesbol·là.

En les guerres de l'Iraq i Síria desenes o centenars de milers de musulmans han mort en aquestes guerres civils el punt d'arrencada va ser la invasió nord-americana de l'Iraq. No ho oblidem. L'enderrocament de Saddam Hussein tenia com a objectiu no ia acabar amb una dictadura, sinó redissenyar les fronteres polítiques de l'Orient Mitjà i iniciar una nova era. "Serem rebuts com alliberadors", va dir Cheney al març de 2003.

Va ser un dels grans errors històrics de sempre, a l'altura de la invasió soviètica de l'Afganistan o la decisió de Hitler de llançar-se sobre l'URSS. Va reforçar l'Iran al portar els seus aliats al poder a Bagdad i va encoratjar una paranoia creixent en els règims sunnites sobre el creixent poder dels xiïtes. La campanya de bombardejos saudites al Iemen deu molt, gairebé tot, a aquesta confrontació que es repeteix amb diferents formes en diversos punts de l'Orient Mitjà i ha creat suficients monstres com perquè ens turmentint durant anys. Sempre estem a temps de crear-ne més. eldiario.es