És desagradable explicar als nostres fills que no només nosaltres estem en guerra, sinó que ells també ho estaran, però és molt important dir-los la veritat: que els nostres enemics reals, els que de veritat volen matar-nos i destruir la nostra civilització, no vénen directament de les pàgines dels seus llibres de contes, sosté en el seu nou article l'historiador militar Eliot A. Cohen.

Cohen recorda un article que va escriure per a 'The Wall Street Journal' setmanes després dels atacs de l'11 de setembre en el qual evocava una "Quarta Guerra Mundial.

    "La Guerra Freda va ser la Tercera Guerra Mundial, el que ens recorda que no tots els conflictes globals impliquen el moviment dels Exèrcits de milions de persones, o les tradicionals línies del front en un mapa. L'analogia amb la Guerra Freda, però, suggereix algunes característiques clau d'aquest conflicte: que és realment mundial; que implica una barreja d'esforços violents i no violents; que requerirà la mobilització d'habilitat, experiència i recursos, si no d'un gran nombre de soldats; que pot prolongar-se durant molt temps, i que té arrels ideològiques", resava aquell article, l'autor va ser criticat per la seva negativa a parlar dels nostres enemics islamistes com si fossin els els equivalents en el món real de Lord Voldemort, de JK Rowling, Sauron de Tolkien, o la Bruixa Blanca de CS Lewis', és a dir, els malvats sense nom que fan el mal pel gust de fer el mal.

    Mentrestant, els francesos, "després d'haver estat colpejats per segona vegada, i de forma més dura, pels islamistes, ja diuen bastant obertament que es tracta d'una guerra, indica l'analista, recalcant que, de fet, "així és". Cohen explica que els criminals comuns actuen per obtenir guanys il·lícits o bé per "sadisme ximple", mentre que l'Estat Islàmic, si bé perpetra els seus atracaments i extorsions i també és sàdic, "no és estúpid, sinó consistent i molt intel·ligent".

Aquests assassins i terroristes suïcides són persones valentes; estan ben organitzats i capacitats i tenen en ment un cap polític real, encara que ens sembli boig, argumenta l'expert. Els líders occidentals s'enganyen a si mateixos i tracten d'enganyar-nos a nosaltres quan afirmen que els islamistes estan sent 'continguts', per no dir que estan "perdent", opina l'autor, explicant que un dels majors fracassos de l'administració nord-americana durant els últims set anys consisteix en la persistent subestimació de l'enemic, fins al punt de no prendre'l seriosament.

No obstant això, l'administració no és l'única, prossegueix Cohen, citant la recent declaració del ministre de l'Interior britànic, que va dir que "els atacs [de París] no tenen res a veure amb l'islam. Tonterías. Sí que tenen a veure: un element afortunadament minoritari, viciós, apocalíptic de l'islam, és clar, però islam, al cap i a la fi, afirma l'historiador.

Al contrari del que el president dels EUA i el seu equip han afirmat, l'enemic "està molt bé", sosté Cohen, que explica que "la guerra civil siriana està servint de camp d'entrenament a milers de reclutes per a la causa gihadista", mentre que els camps de refugiats, "amb centenars de milers de nens desplaçats, maltractats i traumatitzats, ofereixen una reserva il·limitada per rellevar-los durant els pròxims anys".

    "La civilització occidental no pot arribar a comprometre's amb la dura realitat de la guerra, apostant per gestos inútils de simpatia: primer amb 'je suis Charlie' i ara il·luminant edificis amb els colors francesos", lamenta l'autor. "Bonic, és clar, però el bonic no guanya guerres", afegeix.

Com guanyar aquesta guerra?

"Comencem amb la paciència: pot ser que aquesta guerra continuï durant la resta de la meva vida i la dels meus fills", escriu Cohen en el seu article, publicat a 'The American Interest'. "Si un dia [els terroristes] adquireixen armes de destrucció massiva (el que els agradaria), podran i aniran a matar milers i desenes de milers de persones, en comptes de a desenes i centenars", afegeix l'historiador.

Una altra cosa que hauríem de fer és, segons Cohen, "entendre la ideologia o, més aviat, les ideologies dels nostres enemics". Encara que l'Estat Islàmic va néixer com una branca d'Al-Qaida, difereix amb aquest grup "en les seves tàctiques, els seus paorosos mètodes, la seva disposició a l'hora de matar a altres musulmans i en el seu concepte estratègic general".

"Fins que els funcionaris del Govern puguin discutir aquests temes obertament, estarem condemnats a una estratègia que consisteix principalment en bombardejos terapèutics que alleujaran temporalment la picor, però que deixaran les ferides supurants", assevera Cohen.

Finalment, l'historiador aconsella deixar de banda "els circumloquis".

"Els 'extremistes violents' són, de fet, els islamistes. No pretenem 'portar-los davant la justícia' o 'treure'ls del camp de batalla', sinó més aviat capturar-los o matar-los", assenyala l'analista, advertint que caldrà "matar moltes persones -milers, no centenars- abans de trencar-la medul·la a l'Estat islàmic i als seus moviments afins". Per això necessitem un pla a llarg termini, no per a 'contenir', sinó per aixafar-los", indica l'expert, que pronostica que serà un procés" llarg, sagnant i costós ".

"Els meus crítics estaven equivocats. Era la Quarta Guerra Mundial a 2001. És la Quarta Guerra Mundial avui. I molt possiblement serà la Quarta Guerra Mundial per la resta dels matins que qualsevol d'ells o jo puguem veure", conclou l'historiador. Eliot A. Cohen - rt.com