Segur que heu escoltat més d'una vegada això de que la monarquia espanyola figura entre les prefectures d'estat més barates del món. Des que la Casa Reial va anunciar el 2011 que faria públiques les seves despeses, s'ha repetit incansablement això que la Monarquia espanyola està entre les prefectures d'estat més barates del món, incloent a la majoria de les repúbliques europees. Per sostenir l'argument, es presenten gairebé sempre les mateixes dades. El 2014 es van comparar els 7,8 milions d'euros assignats en els pressupostos generals de l'Estat a la Casa Reial amb xifres oficials de la Corona britànica (43 milions d'euros), l'holandesa (al voltant de 40).

Passa que la comparativa té trampa, ja que cada país distribueix les despeses de manera diferent en els seus pressupostos. Agafem per exemple el cas italià, en teoria el més voluminós de tots. La despesa total que s'atribueix al Quirinale, molt criticat a Itàlia i esquitxat amb capítols memorables de surrealisme "tricolore", assumeix però centenars de partides que no es recullen en els papers transparentados per la Corona espanyola.
Els 228 milions reflectits en els comptes italianes tenen en compte el manteniment del patrimoni (edificis, mobles ...), els sous de tot el funcionariat presidencial, el seu costosíssim dispositiu de seguretat i dels cossos ornamentals, a més de viatges i vehicles oficials, la il·luminació del palau ... Una interminable llista de factures que en menor o major mesura també assumeixen la resta de països. La diferència és que en alguns casos, com l'espanyol, aquests pagaments es reparteixen entre ministeris, institucions i organismes oficials.
L'anterior, sumat al diferent grau de transparència que hi ha entre uns països i altres, converteix en missió impossible elaborar una comparativa definitiva. A canvi, podem intentar respondre a tres preguntes.

Quant costa (de veritat) la Monarquia?

És impossible respondre amb una xifra aproximada, atès que només es fa pública una mínima part de la despesa: els 7,8 milions d'euros que la Casa Reial gestiona de manera autònoma. A això caldria afegir les partides assumides pels ministeris de Presidència, Defensa, Exteriors, Interior i Hisenda. Per exemple, el manteniment de la Zarzuela i del Palau Reial el paga Presidència, inclosa una factura milionària de llum i els salaris de més de 130 treballadors. Molts desemborsaments es poden justificar com a necessaris per conservar el patrimoni nacional. D'altres no tant, com ara la luxosíssima cinta de córrer que es va instal·lar al gimnàs real en 2008 i que ens va costar uns 14.000 euros.
Tampoc se sap quant costa la Guàrdia Reial, integrada per uns 1.500 militars i que costeja Defensa. Mentrestant, el ministeri d'Hisenda sosté la flota de cotxes oficials, amb els seus respectius xofers. I Exteriors corre amb la factura dels viatges oficials. Són només exemples. Però hi ha moltes altres despeses relacionades amb la Corona que queden "camuflades": des de cavalls pura sang fins a sopars de gala, passant per serveis de jardineria. Si equiparem amb els desemborsaments declarats en altres països, i d'acord a diverses estimacions realitzades en els últims anys, la Monarquia podria estar costant entre vuit i dotze vegades més de la partida "transparentada" en els Pressupostos Generals de l'Estat.

Són més transparents altres monarquies?

Sí, per exemple la britànica o la danesa. Tant les despeses d'Isabel II com els del seu hereu estan disponibles en línia amb tot luxe de detalls. Des dels anys 90, la Reina està obligada a publicar un informe anual amb el balanç d'ingressos i despeses. Després de diverses reformes, rep un 15% dels beneficis anuals de l'anomenat Crown Estate, que engloba les propietats públiques de la Corona. Aquests diners amplia l'anomenada subvenció del Sobirà, pel qual la reina obtindrà 45 milions d'euros el 2014. Són diners que han de ser després justificats detalladament davant organismes auditors i inspeccions del cos legislatiu.

Encara que les dades a disposició del públic britànic cobreixen un espectre molt més ampli que els de la Casa Reial espanyola, també es deixen fora del pressupost real certes partides, inclosa bona part del dispositiu de seguretat i les cerimònies militars. La nòmina de l'hereu, el príncep Carles, corre a part i es finança fonamentalment amb el ducat de Cournualles. La Monarquia britànica, per cert, ocupa la prefectura d'estat de 16 països, inclosos Canadà, Austràlia, Nova Zelanda o Jamaica, als quals la institució els surt "gratis".


ARTÍCLE DE EL CONFIDENCIAL.COM