Sellia és el primer poble d'Itàlia on està «prohibit morir». Ho diu expressament una ordenança que va signar Davide Zicchinella, 40 anys, metge pediatre en el seu segon mandat com a alcalde d'aquesta població d'origen medieval a Calàbria, al sud d'Itàlia.
Es tracta d'una ordenança única en el seu gènere, les motivacions les explica a ABC el mateix alcalde. «La vida humana és naturalment molt valuosa, però en un poble petit té també un valor social enorme, perquè com més persones desapareixen menys possibilitats té el poble d'existir».
A Sellia, que avui compta amb poc més de 500 habitants, majoritàriament amb més de 65 anys, ha passat el mateix que en molts altres pobles italians, sobretot del sud. Les joves generacions van emigrar a la recerca de treball i millors condicions de vida. Només en els últims quinze anys, Sellia ha perdut un terç dels seus habitants.
Davant aquesta progressiva despoblació, el doctor Zicchinella es va proposar que Sellia no perdés cap vida més. «Pot semblar una provocació, però no ho és. Es tracta d'una cosa molt seriosa, perquè hem posat una sèrie de serveis sanitaris per als ciutadans que aquí no existien», ens assenyala l'alcalde. Sabent de la importància de la prevenció, ha emprès una espècie de croada, sota el lema «Sellia, poble de la salut», perquè tots els seus ciutadans es cuidin.
El tenien complicat fins ara, ja que molts són persones grans amb dificultats per traslladar-se a l'hospital més proper, situat a 15 quilòmetres. L'ajuntament ha transformat una escola abandonada en un cèntric mèdic, on es fan anàlisis de sang i revisions gratuïtes, amb diverses especialitats: ortopèdia, oftalmologia, cardiologia ...
Per ajudar en el finançament d'aquests serveis, l'alcalde ha imposat una taxa de 30 euros a l'any, que només pagaran els que no tinguin cura de la seva salut. «Per als més grans de cinquanta anys, s'ha de demostrar que s'han fet almenys una anàlisi de sang i visita urològica en el cas dels homes, mentre a les dones se'ls demana revisions de mama i tiroide», precisa l'alcalde, qui qualifica de «extraordinari, perquè en cinc mesos s'han fet més de 220 revisions i anàlisi». Els veïns aplaudeixen amb fervor la iniciativa, perquè «s'ha creat més consciència sobre la prevenció».
A més de la «prohibició de morir», l'alcalde explica un seguit d'iniciatives que ha emprès per revitalitzar el poble i que pugui viure del turisme, i no només, com fins ara, d'agricultura: accés a Internet gratuït, primer poble de Calàbria i entre els primers d'Itàlia amb autosuficiència energètica, i un gran parc d'aventura amb atraccions esportives, finançat amb 1,5 milions d'euros de la Unió Europea.
Empresaris del nord d'Itàlia han acudit a la crida de l'alcalde. Més de la meitat de la cases del poble estan buides, ara es comencen a comprar per a la seva rehabilitació. Sellia, a 20 quilòmetres del mar, ja no és un poble oblidat i deixat de la mà de Déu. L'alcalde, amb la seva ordenança «prohibit morir», l'ha donat a conèixer al món.
Publica un comentari a l'entrada