EL diari de Sabadell publicava la setmana passada una fotografia d'unes sabatilles penjant d'uns cables en un carrer de la ciutat, no sé si són les primeres o ara és quan se n'han assabentat els del DS, l'únic diari del món que tanca a l'agost per vacances, o tancava almenys abans, de fet, fa anys que vaig deixar de comprar-lo. Va ser l'altre dia una mica per casualitat que vaig veure la notícia i li vaig treure aquesta foto.


El 'shoefiti', un joc de paraules en anglès que combina el vocable 'shoe' (sabata) i grafit. Una pràctica que consisteix a adornar els carrers amb calçat de tot tipus penjant dels cables telefònics i de la llum.
No es pot dir que aquesta moda acabi d'arribar a la ciutat, va començar l'any 2007 o potser abans i tot, algunes fonts asseguren que aquest costum es va iniciar als barris conflictius dels EUA, però cada vegada és més comú trobar-se amb sabatilles a les altures. Com si d'una sabateria aèria es tractés, l'art del 'shoefiti' es pot observar ja en diversos carrers o en ple centre de moltes ciutats.

Sigui una forma d'expressió alternativa o una simple gamberrada generalitzada, l'interessant d'aquest moviment ve quan es comença a rastrejar a Internet a la recerca de respostes a aquesta estranya afició de penjar sabatilles dels cables. 
El 2003, una circular de l'Ajuntament de Los Angeles (EUA) anava més lluny i advertia que "les sabatilles penjades" indicaven "llocs de venda droga". Fins i tot es va dur a terme una campanya per retirar qualsevol rastre de sabatilles aèries en els carrers de la ciutat.

Altres interpretacions menys fosques indiquen que aquesta pràctica és una manera de celebrar la fi d'un curs acadèmic, d'anunciar un matrimoni pròxim o comunicar a tot el barri la pèrdua de la virginitat ... Hi ha tantes versions com parells de sabatilles. Art o llegenda cada sabatilla deixa empremta i té la seva història.