ÚLTIMS ESCRITS
latest

dijous, 11 de febrer de 2016

ESTANCS EN PEU DE GUERRA


Quan he anat aquest matí a comprar tabac per la senyora, l'estanquer tenia uns rètols penjats amb aquest lema: Multa de 12.000 euros per regalar encenedors. Li he preguntat de que anava la cosa i m'ho ha explicat. No és ja el Ministre de l'Interior que està malalt i és irrecuperable, el d'Hisenda li va al darrere i a poca distància, aquesta gent s'han begut l'enteniment, que se'ls hi ha anat l'olla, vaja!, a continuació us ho explico, i com he dit altres vegades, no és una noticia de el Mundo Today, ni el guió d'una pel·lícula de Berlanga, és la España casposa, cañí, i olé...

"Els nivells confiscatoris a Espanya arriben les cotes més altes. Regalar un encenedor per comprar un cartró de tabac li pot sortir car al estanquer.
Tradicionalment, els estanquers regalen un encenedor al client amb la compra d'un cartró de tabac. El client ha a tenir foc si o si i no haurà de buscar-regirant les butxaques per trobar el propi. Aquest gest pot costar a partir d'ara 12.000 euros com a mínim al estanquer, una sanció que podrà ser imposada per agents de la Guàrdia Civil i membres d'Hisenda.
La venda de tabac és un monopoli estatal que perdura en el temps, més quan de cada paquet Hisenda s'embutxaca el 70%, és a dir, 7 de cada deu euros. La normativa sobre l'activitat promocional de labors del tabac es porta al límit.
D'aquesta manera, lliurar un encenedor a un client per comprar 10 paquets de cop, o per ser un client habitual que s'ha quedat sense foc, podria comportar una sanció mínima de dos milions de pessetes, 12.000 euros, que podrà ser recorreguda en la justícia, segons recull OK diari. La sanció és de tal calibre, que l'estanquer hauria d'afrontar fins a un 1199900% del valor de l'encenedor, que normalment costen prop d'un euro si és recarregable.
Les sancions s'acullen a "principis de neutralitat i igualtat" de la llei, pels quals "no es podrà realitzar, en cap cas, activitat promocional de labors de tabac destinada als expenedors i titulars d'autorització de punt de venda amb recàrrec, ni utilitzar a aquests o aquells com a via o instrument per al lliurament d'incentius dirigits al públic ".
En alguns casos, les sancions poden arribar als 120.000 euros, i com a mesura més extrema perdre la llicència. L'organisme encarregat de regular els estancs cobra el cànon concessional, la taxa per prestació de serveis i les multes per infraccions.
Segons els comptes de l'any passat, va guanyar 29,7 milions d'euros, amb una despesa mitjana per funcionari de 37.000 euros. Els 56 membres que conformen la plantilla amb prou feines poden fer aquest tipus d'actuacions, pel que han demanat el suport a Hisenda i la Guàrdia Civil. En cas que la mesura es portés al límit, la majoria d'estancs haurien de tancar, ja que aquest regal és molt estès en el sector. 
No m'estranya que els estancs estiguin en peu de guerra, és que n¡'hi ha per llogar-hi cadires, o com diuen en castellà, pa mear y no echar gota.
« PREV
NEXT »

Cap comentari