Els votants del referèndum celebrat a Suïssa aquest diumenge han rebutjat la iniciativa d'expulsar els estrangers que violin la llei, fins i tot si cometen delictes menors, informa Associated Press. La polèmica iniciativa, proposada per un partit nacionalista de dreta, preveia expulsar els estrangers, fins i tot per excedir la velocitat o insultar la policia, si aquestes infraccions es cometen dues vegades en 10 anys. Els detractors assenyalaven que "la mesura estigmatitzaria als estrangers de manera injusta", destaca l'agència.

Els suïssos decidien si s'aplicava una llei que permetria expulsar estrangers per delictes menors. La votació d'ahir a Suïssa feia molta por. En realitat, el país tenia diverses cites amb les urnes aquest diumenge, però celebrava un plebiscit que destacava per sobre de tots: el que es realitza sobre la proposta del Partit Popular Suís per expulsar automàticament als estrangers que cometin delictes menors, un barem per mesurar la postura de la població sobre l'actual crisi migratòria mundial.

Aquest pla contempla l'expulsió automàtica i sense dret d'apel·lació per delictes -com infraccions de trànsit-, fins ara punibles amb lleus condemnes de presó o multes, segons la legislació actual, que sí que contempla aquesta mesura d'extradició en casos de violació, abús sexual o assassinat. A més, d'aprovar-se aquesta mesura el jutge quedaria privat de la seva capacitat per decidir individualment i atenent a circumstàncies personals sobre cadascun dels casos.

De moment, la iniciativa ha estat rebutjada, però molt em temo que és qüestió de temps que s'apliqui, molt en la línia del proteccionisme conservador que envaeix a tota Europa, Alemanya inclosa. L'onada, o el tsunami de refugiats ha agafat als Governs europeus amb el pas canviat i desconcertats no saben què fer amb un problema real que tenen al damunt. La solució, proteccionisme insolidari, el més fàcil i recurrent sobretot pensant amb els votants.

Caldria recordar als nostres Governants que hi ha de nou un fantasma que recorre Europa, una Europa vella, mesquina i insolidària que no sap, ni vol resoldre un problema molt greu que té amb milions de migrants que truquen a la seva porta, i que, com a la tanca de Melilla, si no l'obren, saltaran per sobre, però entraran, de fet, molts ja hi són, sense cap condició humana digna, però ja hi són a dins.