El petit municipi salmantí de Morasverdes, situat a la comarca de Ciutat Rodrigo i al costat de la Serra de França, s'ha vist «tocat» per una de les majors fortunes espanyoles, que ha decidit aixecar en aquesta localitat un centre polivalent, en què tindrà cabuda des de la cultura, a la formació, passant pel turisme. La Fundació Cristina Masaveu Peterson (La Família Masaveu està inclosa entre les 15 majors fortunes espanyoles), en col·laboració amb l'Ajuntament de Morasverdes, promou, a través del mecenatge, un projecte «per al benefici de la promoció de la cultura i la formació de la joventut de la zona », segons indiquen fonts de l'esmentada Fundació.
El que no sap molta gent és que la Banca Masaveu va ser una institució financera asturiana fundada el 1845 per Pedro Masaveu Rovira amb un capital de cent mil pessetes. Pedro Masaveu Rovira, nascut a Castellar del Vallès, va ser un emigrant català establert a Astúries. Va tenir la seva seu a Oviedo al carrer Cimadevilla a l'edifici classicista construït per Javier Aguirre en 1882. Amb base en aquesta casa de banca, va sorgir la primera fàbrica de ciment d'Espanya fundada el per Elías Masaveu Ribell 1898 sota el nom de Societat Anònima Tudela Veguín. Pedro Masaveu i Masaveu, president de l'entitat, va construir un conglomerat industrial al voltant de la cimentera Tudela-Veguín i la Banca Masaveu. Va constituir la Fundació Masaveu, obra social benèfic-docent de la cimentera Tudela Veguín, on es va començar impartint estudis de mestratge industrial i oficilía industrial i actualment estudis de Formació Professional.
Una persona que treballava amb mi, coneixia al xofer personal de Don Pedro Masaveu i Peterson, i explicava anècdotes curioses del personatge. Una d'elles és que anant d'Astúries a Barcelona, a mig camí el Rolls Royce del banquer es va espatllar (ell n'era col·lecionista). La casa Rolls Royce es comprometia a canviar el vehicle si aquest s'avariava, perquè es suposava que això no podia succeir. Doncs mentre Don Pedro es va traslladar en taxi fins al seu destí, el xofer va esperar al costat del Rolls Royce avariat fins que un transport des de Anglaterra en va portar un de nou i es va emportar l'avariat a la Gran Bretanya.
No hay como tener pasta..
ResponElimina... y usarla per bones obres. El que m'ha fet gracia es recordar el fet que el fundador de la Banca era de Castellar del Vallès, i el seu xofer també ho era.
ResponElimina