Els sistemes de pagament electrònic o per targeta s'estan generalitzant cada vegada més, fins al punt que, en alguns països, els diners en efectiu comencen a estar en vies d'extinció. Entre els més avançats estan els nòrdics, amb Suècia al capdavant. Allà, els bitllets que utilitzaven els nostres pares i encara ho fem nosaltres s'estan convertint en una curiositat. No deixa de ser lògic ja que gairebé tot es paga en plàstic: gasolina, peatges, diars, supermercats, etc. Quedarien les coses petites del dia a dia que en alguna població es va intentar solucionar amb la targeta 'moneder', una targeta recarregable per abonar la compra del pa, el cafè, l'esmorzar o el diari, encara que no va acabar de funcionar per l'elevat cost de les comissions bancàries.  
Ara, es pot ja pagar també amb el mòbil, la qual cosa facilita encara més que tota una societat moderna pot funcionar perfectament sense diners físic i menys encara utilitzar les farragoses monedes,xavalla o pistrincs.
Però; sempre hi ha un però, tenim uns diners B, amb les seves targetes B (no són les de Bankia les úniques), tenim uns paradisos fiscals, tenim un treball en B, tenim immigració en B, sense papers i sense cotitzar. Tenim Empreses i negocis que facturen en B. Tot això impedeix que estiguem a nivell de circulació de diners, negocis i persones al nivell dels països nòrdics. I és que alli són gent seriosa que ho declara tot i paga molts impostos, i nosaltres no!
Dit això, semblaria que si no circulessin diners en efectiu, ja no hi hauria robatoris... Seguirien havent-n'hi, però també serien de plàstic, o cibernètics, que ja n'hi ha i cada vegada més O sigui que ja no i hauria robatoris com els entenem ara, amb violència, Tot seria més asèptic, net, polit i endreçat, com volem que sigui la nostra societat. 

Com diría l'avi de torn: jo això ja no ho veurè.....