Qui sap a França qui era Amado Granell? No molts, la veritat. No obstant això, l'espanyol nascut el 1898 a la província de Castelló, va jugar un paper molt important en la història de França. El 24 d'agost de 1944 va ser el primer oficial de la França Lliure d'unir-se a París i més tard va assegurar a la seguretat del general de Gaulle quan va entrar en ella al seu torn va pronunciar aquestes paraules immortals: "París ultratjat, París trencat, però parís alliberat! "

Aquest és l'home al que Cirilo García va decidir dedicar una biografia, Amado Granell, alliberador de París, publicat per l'editorial L'Harmattan amb prefaci de Michel Goya. Granell va participar en la Guerra Civil Espanyola, on republicà o comunista o anarquista esquerra, ja és considerat, tot i la derrota, com a funcionari de valor en la lluita per la República espanyola. A continuació, va aterrar a Oran igual que molts altres republicans espanyols i acaba de ser contractat per l'Exèrcit de la França Lliure. Serà el famós 2 de correu manat pel general Leclerc i per tant partícep del jurament de Kouffra, en què es van comprometre a no parar fins a Estrasburg i que París seria posat en llibertat. De fet, Granell es va rentar les mans a les aigües del Rin, com havia promès. El mateix general Leclerc li va concedir la Legió d'Honor i la vídua del general va envia un telegrama de condol quan troba la mort el 1972 en un accident inexplicable.

L'aventura d'Amado Granell no s'atura al final de la Segona Guerra Mundial, explica Cirilo García. L'ex oficial de la França Lliure va dir que "Espanya era la seva mare, i França la seva novia". Per tant, mai abraça la nacionalitat francesa que li van oferir mentre va viure a França, ja que havia alliberat la capital. Se sentia espanyol i, sobretot, va jugar un paper important en la transició democràtica del seu país en l'organització de forma ràpida després de la guerra l'ascens de Joan de Borbó, el futur rei d'Espanya. La monarquia constitucional era per a ell l'única manera de garantir un dia d'aquesta transició pacífica. Granell no era només un alt valor militar i d'un coratge no convencional; També comptava amb un sentit polític agut, com ha demostrat Cirilo García amb el cor i el talent que posa en el seu treball.
La meva pregunta per als lectors d'aquesta biografia, especíalment a Anne Hidalgo, l'alcaldesa de París i originaris del país d'Amado Granell. Com és que encara avui en dia, no se li rendeix homenatge a un dels seus alliberadors? com deia l'altre dia Boughezala Daoud, l'alcalde de París que va tenir la bona idea - i el valor - per posar a Paris una plaça amb el seu nom. Amado Granell definitivament mereix un homenatge del mateix rang. Perquè si el seu país no va ser França, va servir a la França Lliure, va ser el primer soldat de trepitjar el París ultratjat, trencat, torturat ... alliberat.

Amado Granell, liberador de París, Cirilo García, Ed. L'Harmattan. via el café de Ocata.