Caldria recordar la paradoxa plantejada al World Economic Forum de Davos del passat gener, on deien: 

No podrem preparar professionals suficients per cobrir la demanda de noves competències.. digitals en el món i no estem preparant a la Generació Z per a això.

El que ja és una realitat és que el 2015 hi va haver a Espanya un milió de vacants difícils de cobrir, expliquen al huffpost. Es tracta de llocs de desenvolupament mòbil, ciberseguretat o especialistes en màrqueting SEO/SEM, però també de consultoria, comercials o enginyers amb idiomes i disposats a viatjar davant la gran activitat de les constructores a l'estranger. "Hi ha moltes oportunitats, però hi ha una bretxa entre competències i demandes que no es soluciona lamentant-se, cal fer alguna cosa", "el primer problema que té Espanya és que hi ha molta gent a l'atur que ha de renovar-se, agafar noves habilitats i adaptar-se al món ".

Però al Fòrum de Davos van molt més enllà i parlen de la tempesta perfecta:

"La quarta revolució industrial ja és aquí i, com no espavilem, el seu impacte social serà més gran que el de totes les anteriors". Aquesta és a grans trets la principal conclusió d'un voluminós informe sobre el futur del treball que han elaborat els investigadors del Fòrum Econòmic Mundial, més conegut com el Fòrum de Davos, a ran de la seva Assemblea Anual del més de gener.

En la seva opinió, hi ha sis factors que determinaran el futur del treball, i més val que ciutadans, empresaris i polítics els tinguin en compte, si no volem que l'atur sigui molt més intens i durador del que hem conegut fins ara.

1. En 5 anys patirem una tempesta perfecta

En només un lustre, la disrupció tecnològica interactuarà amb altres variables socioeconòmiques, geopolítiques i demogràfiques per generar una tempesta perfecta que farà que el mercat laboral salti pels aires.

El desenvolupament tecnològic en camps prèviament inconnexos com la intel·ligència artificial i l'aprenentatge per reforç invers, la robòtica, la nanotecnologia, la impressió 3D, la genètica i la biotecnologia, s'està interconnectant i amplificant entre si.
Paral·lelament a aquesta revolució tecnològica, s'estan desenvolupant ja un conjunt de canvis socioeconòmics, geopolítics i demogràfics més amplis, com l'auge del teletreball, l'augment de la classe mitjana en els mercats emergents o el canvi climàtic, que en conjunt suposen un impacte gairebé equivalent al dels factors tecnològics.

2. Hi haurà nous oficis, però no serà suficient

Durant tota la història de la Humanitat els avenços tecnològics han acabat amb determinats llocs de treball i n'han creat altres, però pocs dubten ja que durant els pròxims anys la destrucció de professions serà molt més gran que la nostra capacitat per crear-ne de noves.

Segons l'informe de Davos, els canvis tecnològics i demogràfics destruiran més de set milions de llocs de treball abans de 2020, dos terços dels quals seran rutinaris treballs d'oficina, com la majoria de rols administratius. També s'espera que pateixin molt els empleats en processos de fabricació i producció, però aquests tenen una mica més de marge per millorar la seva qualificació, pel que podran optar a una reconversió si reaccionen a temps.
Cert és que es crearan també dos milions de nous oficis en camps relacionats amb la informàtica, les matemàtiques, l'enginyeria i l'arquitectura, però n'hi ha prou fer una senzilla resta per veure que no seran suficients. Més de cinc milions de persones aniran a l'atur per sempre.

3. Qui no estudiï ciències el tindrà cru

Segons els directius participants en l'informe del Fòrum de Davos, tres tipus de treball acaparen gran part de les noves contractacions en els temps venidors, en gairebé totes les indústries i països:
Un és el paper d'analista de dades, que les empreses potenciaran esperant que el maneig de la cada vegada més voluminosa informació disponible els ajudi a generar estratègies amb les que sortejar la disrupció tecnològica.
La majoria dels nous treballs requeriran formació en ciència, tecnologia, enginyeria o matemàtiques. Són mals temps per a les lletres
Un altre és l'ocupació com a agent de vendes especialitzat, aquests comercials hauran d'explicar les noves ofertes de les companyies als seus clients, que no estaran familiaritzats amb els seus serveis.
En darrer lloc, les empreses necessitaran un nou tipus de directiu que pugui orientar la companyia a través de tots aquests canvis i disrupcions.
Els experts consultats creuen que la majoria d'aquests llocs requeriran una formació en ciència, tecnologia, enginyeria o matemàtiques (el tipus d'habilitats que els experts agrupen sota l'acrònim STEM). No sembla per tant un bon moment per estudiar una carrera d'Humanitats -encara que n'hi ha que pensen just el contrari-.


La d'matemàtic és ja una de les professions més demandades i millor pagades. (IStock)

4. Les empreses no cobriran tots els llocs

Segons l'informe, donada la disrupció general que experimentaran totes les indústries, no és d'estranyar que augmenti la demanda d'informàtics, matemàtics, arquitectes i enginyers, així com la competència entre ells. Però atès que no tothom pot desentelar el seu paper, hi haurà molts llocs impossibles de cobrir, tot i els enormes nivells d'atur.
Trobar maneres de retenir els millors talents serà una prioritat per a totes les empreses. Fins i tot en els camps laborals en els quals es va a destruir ocupació, els rols seran cada vegada més especialitzats, fent que sigui més difícil cobrir els llocs si les habilitats i l'educació dels treballadors no evoluciona.

5. Tots ens haurem de reciclar

En gairebé totes les indústries, l'impacte de la tecnologia escurçarà la vida útil de les habilitats dels treballadors, que hauran de formar-se durant tota la vida. És més, en aquest nou entorn, els canvis en el model de negoci es converteixen de manera immediata en un canvi de les competències demandades, gairebé sense temps de transició. Fins i tot en els treballs cada vegada menys demandats es requeriran habilitats inexistents fins ara.


En 2015
En 2020
1Resolución de problemas complejosResolución de problemas complejos
2Coordinación con otros trabajadoresPensamiento crítico
3Gestión de personalCreatividad
4Pensamiento críticoGestión de personal
5NegociaciónCoordinación con otros trabajadores
6Control de calidadInteligencia emocional
7Orientación al servicioJuicio y toma de decisiones
8Juicio y toma de decisionesOrientación al servicio
9Escucha activaNegociación
10CreatividadFlexibilidad cognitiva

Com s'observa a la taula, més d'un terç de les habilitats bàsiques que demandaran les empreses en 2020 no es consideren crucials a dia d'avui. A més, qualsevol destresa tècnica haurà de ser complementada amb fortes habilitats socials i de col·laboració.

6. Una lenta reacció agreujarà el problema

L'amenaça de l'automatització pot esdevenir una profecia autocomplerta si empleats i ocupadors no aborden el problema des d'avui mateix. Segons l'informe de Davos, si no ens anticipem a l'amenaça, haurem d'estar disposats a pagar un altíssim cost econòmic i social. I els líders empresarials, tot i que són conscients que vénen corbes, no estan actuant de forma contundent per prevenir el desastre.
Només el 53% dels directors de Recursos Humans consultats per elaborar l'informe confien en l'estratègia de la seva empresa per enfrontar-se els propers anys als canvis en el mercat laboral. Alhora, els treballadors menys qualificats podrien patir un acomiadament sense cap possibilitat de reciclar-se per exercir una altra funció.


L'automatització de processos en els magatzems fa que una persona faci avui el treball de centenars d'operaris del passat. (Reuters)

Conclusió: necessitem una nova mentalitat

Segons els autors de l'informe, per evitar el desastre hem d'apostar per una revolució del talent: i les empreses, acostumades a ser consumidors passius de treballadors amb talent, són les primeres que han de fomentar-la sinó volen perdre el tren del progrés.
Les empreses hauran d'apostar pel desenvolupament del talent com a pilar mateix del seu creixement futur. Més complex si cap és el el paper que han de complir els polítics, que hauran de liderar un canvi en el sistema educatiu i la regulació del mercat de treball, que porten dècades de retard en molts països. I a tots nosaltres, com a treballadors, no ens quedarà una altra que desenvolupar el nostre talent, abraçant encara que ens pesi l'aprenentatge permanent. 
Tenim un problema, hi ha solucions, però estem deixant passar el temps, un temps que ja no recuperarem i ens agafarà, almenys a Europa, amb el pas canviat. La tempesta perfecta és més a la vora del que pensem i hem oblidat fins i tot de nedar i guardar la roba, o la feina.