Per si algú ho havia oblidat, Turquía és aquell estat laic i democràtic a qui se li han omplert les arques d'euros (4 mil milions d'euros de res) perquè emmagatzemi i expulsi els migrants que Europa no vol. A Turquia hi ha hagut un cop d'Estat fallit, i la purga del primer Ministre, el demócrata ERDOGAN, és gairebè un genocidi intel·lectual contra els periodistes, i parlo nomès del que afecta a aquesta classe periodística interior i fins i tot a l'exterior censurant blogs com el de l'italià Gianluca Constantini.

Aquest país és aliat d'Europa, que impunement permet Governar a un sinistre dictador com Recep Tayyip Erdogan, que ja s'ha tret del tot la careta de fals demòcrata; però Europa no hi fa res, és el seu fill de puta, com diría Donald Rumsfeld, i el necessiten per què els faci la feina bruta. La llista dels 62 periodistes que consten com a detinguts la podeu trobar aquí, la resta d'informació la dona el Periódico d'avui...

La Federació Europea de Periodistes (EFJ, per les seves sigles en anglès) i la Federació Internacional de Periodistes (IFJ) han denunciat la detenció de 60 periodistes i propietaris de mitjans de comunicació des del fallit cop d'Estat a Turquia el 15 de juliol. La llista, actualitzada aquest dimarts, mostra els noms dels informadors sobre els quals hi ha una ordre de detenció o presó al país.
"Una vegada més, es persegueixen periodistes que estan fent la seva feina", deia la setmana passada el president de la IFJ, Philippe Leruth, que va denunciar la "criminalització" creixent de la tasca periodística a Turquia. "La llibertat de premsa és un component essencial de la democràcia, i avui, clarament, està en risc", va afirmar.
Per la seva part, el president de l'EFJ, Mogens Blicher Bjerregaard, ha demanat de nou a la comunitat internacional que "pressioni" el Govern de Turquia per recuperar l'imperi de la llei. "Més i més periodistes estan patint intimidacions, detencions i empresonaments", ha dit, per finalitzar: "Aquesta purga ha de parar immediatament".
Però la purga continua. Aquest dissabte un tribunal d'Istanbul va dictar ordre de presó contra 17 periodistes per la seva presumpta implicació en l'intent de cop d'Estat. Segons EFJ i IFJ, ja són 89 les actes de detenció contra professionals del sector. Se'ls acusa d'estar relacionats amb el moviment de Fetul·là Gülen, a qui el president Recep Tayyip Erdogan, el seu antic aliat, ha assenyalat com a instigador del cop.
DISCURS DE L'ODI
El Govern els acusa de traïdors i han demanat la seva detenció. Tres periodistes del grup mediàtic Zaman van estar divendres a les oficines de l'EFG i la IFG, a Brussel·les, per parlar de la situació actual a Turquia i de la persecució d'alguns dels seus periodistes. "La meva preocupació principal és la seguretat i el benestar dels companys que encara són a Turquia", va dir Sevgi Akarçeşem, actual editora cap del 'Today's Zaman', versió en anglès del diari 'ZAMAN'.
La periodista es va escapar de Turquia al març abans que s'ordenés la seva detenció. Havia de viatjar a Nova York en els pròxims dies, però el Govern turc li ha cancel·lat el passaport i ara no pot sortir de Bèlgica. La seva família ha sigut investigada i la policia ha entrat a casa seva.
Erdogan vist per Gianluca Constantini

"No tenim cap informació dels periodistes que han detingut i tots els advocats estan morts de por i no volen agafar els seus casos", va dir Selçuk Gültaşlı, un altre dels periodistes que van parlar amb l'EFG i la IFG. Gültaşlı, corresponsal del diari a Brussel·les, va dir que feia més de 15 dies que no sabia res d'un dels seus companys, detingut just després del cop d'Estat.
Segons van dir a la IFG, en les últimes setmanes, els tres periodistes han rebut amenaces de mort i missatges d'odi a través de les xarxes socials. El president Erdogan, van dir, ha contractat gent perquè assetgi periodistes com ells via internet. "Aquesta propaganda organitzada", diu la IFG, "ha creat un efecte dòmino, fent que els ciutadans també ataquin els periodistes a les xarxes socials".
Gültaşlı i Mete Öztürk, el tercer periodista, van afirmar que fins i tot havien sigut atacats per turcs residents a Bèlgica, suggerint que el discurs de l'odi s'està estenent per la resta d'Europa. 
DESCARADA PURGA
Per la seva part, la presidenta de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), Elsa González, ha enviat aquest dilluns una carta a l'ambaixador turc a Espanya, Ömer Önhon, demanant-li que alliberi els periodistes detinguts pel Govern d'Ankara. "Són nombrosos els testimonis de companys turcs que ens demanen ajuda simplement per exercir la seva feina en pau i llibertat", ha escrit González, que la setmana passada ja va expressar el malestar de la FAPE "davant el que comença a semblar una descarada purga de mitjans de comunicació crítics amb el règim i dels professionals que treballen per a ells".
Amb aquesta carta, la FAPE se suma a la campanya impulsada per les Federacions Europea i Internacional de Periodistes sota el nom de #JournalismIsNotACrime (El periodisme no és un crim). Demanen a tots els seus afiliats que escriguin als respectius ambaixadors turcs i firmin una petició d'Amnistia Internacional en què s'exigeix a Erdogan que mantingui els drets humans.
Els 60 periodistes detinguts fins ara se sumen a un total de 15.000 persones detingudes des del 15 de juliol. Un total de 131 mitjans de comunicació turcs han vist paralitzada de forma permanent la seva activitat. El diari 'Zaman' i la seva versió en anglès, 'Today's Zaman', van ser dels primers diaris tancats per les autoritats turques després del fallit cop d'Estat. Abans del cop, aquests mitjans ja havien sigut acusats de pertànyer al moviment de Gülen, i en els últims nou mesos havien passat a control de l'Estat dirigit per Erdogan.