Una editorial espanyola clonarà el manuscrit Voynich, el misteriós llibre que ningú ha pogut desxifrar. És un dels llibres més misteriosos del món, un manuscrit amb segles d'antiguitat escrit en un llenguatge desconegut que ningú ha aconseguit desxifrar.
Han estat molts els que s'han passat la vida donant-li voltes al manuscrit Voynich, la barreja d'escriptura i dibuixos de plantes estranyes i dones nues ha fet creure a alguns que posseeix poders màgics.
El llibre es troba en una volta a la biblioteca Beinecke de la universitat de Yale, i rarament surt d'allà. Després d'un procés apel·lacions que s'ha allargat durant 10 anys, Siloé, una petita editorial al nord d'Espanya el publicará.
El manuscrit porta el nom de Wilfrid Voynich, antiquari que el va comprar el 1912 d'una col·lecció de llibres pertanyents a jesuïtes italians. Durant molt temps es va creure que era el treball del frare franciscà del segle XIII Roger Bacon, l'interès per l'alquímia i la màgia el va portar a la presó. Aquesta teoria es va descartar quan el manuscrit va ser datat entre 1404 i 1438.
Altres van apuntar a un jove Leonardo da Vinci, que va escriure aquest codi per escapar de la Inquisició.
Les plantes que apareixen no han estat reconegudes, els mapes astronòmics no revelen molt i les dones que apareixen ofereixen poques pistes.
La biblioteca Beinecke rep milers de missatges de correu electrònic cada mes de persones que afirmen haver descodificat el manuscrit, diu René Zandbergen, enginyer espacial que dirigeix un bloc sobre el manuscrit.
A Siloé el portarà prop de 18 mesos fer els primers facsímils, en un laboriós procés que es va iniciar a l'abril quan un fotògraf va prendre instantànies detallades de l'original en la Universitat de Yale.
Curiós que després de tant de temps ningú hagi estat capaç de desxifrar-lo, igual ara en editar-lo Siolé i arribar a més gent, potser algú sigui capaç de desxifrar-lo, o potser podria fer-ho un programa informàtic, el que em sorprèn és que encara no hagin provat aquesta última opció. Tot escrit ha una lògica determinada i aquest manuscrit també l'hauria de tenir.
No és la primera vegada que he vist les fotos del manuscrit i veient-les, mirant-les amb atenció, el que sembla evident és que fou escrit per algú italià, com ja es deia en parlar del seu orígen, entre 1404 i 1438.
Acabo de veure que aquí, des de l'Argentina afirmen que hi ha un rus que ha aconseguit desxifrar-lo, caldria comprovar-ho.
Acabo de veure que aquí, des de l'Argentina afirmen que hi ha un rus que ha aconseguit desxifrar-lo, caldria comprovar-ho.
Esto si que es curioso.
ResponElimina