BLOCS MEUS

BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ

CARAM AMB ELS ROVELLONS


Esverada va tornar ahir del mercat municipal la Nuri. El mercat municipal és alló que s'en diu coloquialment la plassa, no se si s'ha d'escriure així (o la plaça). Resumint que l'esveramenta li venia perquè el de la fruita que és de Palau de Solità i Plegamans i fins i tot té hort propi, havia portat rovellons: una plateta d'uns 600 grams, la pretenien vendre al bonic i mòdic preu de 49€, o sia unes vuit mil peles de quan encara hi havia diacrítics.

Fa sis anys que no vaig a buscar bolets, des que el pare ja no estaba per anar pel bosc (hi varem anar fins els seus 93 anys). Abans amb el meu gendre anavem a El Royo que no se si és provincia de Burgos o de Soria, i allí els agafavem a grapats, fins i tot ens emportavem caixes grogues del Panrico per guardar-los. Una vegada va venir el meu pare, boletaire de tota la vida i al·lucinava, en una sola florida vàrem contar 63 rovellons, l'un al costat de l'altre. Rovellons que no són ni més bons ni més dolents que els de trenta passes, no en feu cas d'aquestes històries de a la vora del foc, a banda que el rovelló, la gràcia és agafar-lo, perquè per menjar-lo és bastant soso, i els fredolics, que a Sòria els colliem a cabassos son iguals que els d'aqui, més o menys.

També haviem anat a buscar bolets a França a uns 200 quilómetres de Sabadell. El poblet es diu Santa Eulàlia i viu de la industria de la fusta. És a uns 30 qm. després de 'Aux les Thermes' i allí també es troben molts rovellons, fredolics i si no els han collit abans els francesos "ceps", car ells els rovellons ni se'ls miren.

Com he dit ja he abandonat la pràctica d'anar a buscar bolets, o a caçar-los, però potser valdria la pena pujar a Soria (si n'hi han) encara que s'hagi de pagar per agafar-los, es poden vendre a preu de tófona.

11 comentaris :

  1. Jo crec que això de 'caçar' és una errada i, de fet, s'acaçaven, com és lògic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que ho diuen a Girona. Més aviat s'hauria de dir collir, o si vas a Soria: recollir.
      Tambè ho deien al programa de TV3 'caçadors de bolets'. Hauriem de consultar a l'IEC, o millor no fer-ho....

      Elimina
  2. Es la mateixa historia totes las temporadas. Els primers en arrivar al mercat els venen a preu d´or.

    No ho puc certificar, pero he sentit dir que fins i tot els porten de l´antigua Yugoslavia

    Jo en soc un adicte als rovellons, encara esperaré un dias a tastar-los, al menys cuan el preu sigui més moderat.

    Un abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. de Romania i Hongria en porten molts fa ja uns anys. Són el que pots comprar a la sortida de Berga, i a altres llocs com si fossin d'aquí.
      A mi no m'agraden gaire, els trobo sosos, ara si són amb una picada d'all i julivert i un bon tros de butifarra no els hi faig escarafalls.

      salut

      Elimina
  3. Este año no han salido setas, los niscalos son buenos, pero me gustan más los "boletus" y aquí al lado hay muchos y muy buenos. El Royo es Soria..
    De estudiante yo salia a coger nicalos y los vendía a un almacén que los llevaba a Cataluña.
    Partia con ventaja, pues hacia las practicas forestales y marcaba donde cogerlos durante la semana y el fin de semana íbamos a tiro fijo, con mi Renault 6 y cuatro compañeros llegue a coger en un fin de semana 300 kgrs y los cogíamos como hay que cogerlos, no como ahora, que vienen bulgaros con rastrillo...
    Las setas son una de las cosas que más me gustan.

    El precio es alto, porque no ha llovido.

    ResponElimina
  4. A VER SI ENCUENTRAS Y MANDAS UNOS CUANTOS NÍSCALOS

    ResponElimina
  5. OYE, ¿QUE LE PASA A DIÓGENES, QUE SALE PERO NO SALE PUBLICADO?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues que por error lo he publicado en Correcaminos, cuando debiera estar aqui. Tocando las narices al Ay untamiento

      Elimina
    2. ah! es que sale el enlace pero luego no aparece en tu blog.

      Elimina
  6. El otro blog tambien es mio. Lo habia hecho por error en Correcaminos

    ResponElimina

Copyright © BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ. Designed by OddThemes & VineThemes