Esverada va tornar ahir del mercat municipal la Nuri. El mercat municipal és alló que s'en diu coloquialment la plassa, no se si s'ha d'escriure així (o la plaça). Resumint que l'esveramenta li venia perquè el de la fruita que és de Palau de Solità i Plegamans i fins i tot té hort propi, havia portat rovellons: una plateta d'uns 600 grams, la pretenien vendre al bonic i mòdic preu de 49€, o sia unes vuit mil peles de quan encara hi havia diacrítics.

Fa sis anys que no vaig a buscar bolets, des que el pare ja no estaba per anar pel bosc (hi varem anar fins els seus 93 anys). Abans amb el meu gendre anavem a El Royo que no se si és provincia de Burgos o de Soria, i allí els agafavem a grapats, fins i tot ens emportavem caixes grogues del Panrico per guardar-los. Una vegada va venir el meu pare, boletaire de tota la vida i al·lucinava, en una sola florida vàrem contar 63 rovellons, l'un al costat de l'altre. Rovellons que no són ni més bons ni més dolents que els de trenta passes, no en feu cas d'aquestes històries de a la vora del foc, a banda que el rovelló, la gràcia és agafar-lo, perquè per menjar-lo és bastant soso, i els fredolics, que a Sòria els colliem a cabassos son iguals que els d'aqui, més o menys.

També haviem anat a buscar bolets a França a uns 200 quilómetres de Sabadell. El poblet es diu Santa Eulàlia i viu de la industria de la fusta. És a uns 30 qm. després de 'Aux les Thermes' i allí també es troben molts rovellons, fredolics i si no els han collit abans els francesos "ceps", car ells els rovellons ni se'ls miren.

Com he dit ja he abandonat la pràctica d'anar a buscar bolets, o a caçar-los, però potser valdria la pena pujar a Soria (si n'hi han) encara que s'hagi de pagar per agafar-los, es poden vendre a preu de tófona.