- Els dos plats finalistes del concurs del Plat Favorit dels Catalans són, l’escudella i carn d’olla i el pa amb tomàquet, pels quals ja podeu votar a Somgastronomia.cuina.cat. Els dos plats arriben a la recta final del concurs després d’haver competit a les semifinals contra el fricandó (l’escudella) i contra els canelons (el pa amb tomàquet). El primer duel va quedar pràcticament sentenciat des del principi, ja que l’escudella, que ha superat els 3.100 vots, s’ha mantingut a molta distància del fricandó, que n’ha sumat més de 2.000. El duel entre la segona parella, en canvi, ha estat més disputat. El frec a frec entre el plat estrella de Sant Esteve i el pa amb tomàquet ha estat constant. Finalment, el pa amb tomàquet ha recollit més de 2.600 suports, i, els canelons, més de 2.500.
Finalment, el plat guanyador ha estat l'escudella i carn d'olla. Deu ser la que fa la Nuri fora dels tres mesos de l'estiu, o la Ramona a Palau Solità i Plegamans que en fa tot l'any, i a banda d'unes quantes Ramones o Nuris d'una certa edat, poca gent deu fer escudella i carn d'olla a les cases, i segur que els 120.000 votants del concurs són tots d'una certa edat, de quaranta anys en amunt. A casa vàrem tardar temps en afegir-hi els sigrons, no a la carn d'olla sinó de posar-los directament al plat, i tambè voldria destacar que a banda dels galets, l'escudella és molt bona d'arros i fideus. Un dels problemes que hi ha en la carn d'olla és que costa trobar les potes del pollastre amb els seus milers d'ossets per escurar. S'ha de dir que el brou Aneto és de molta qualitat, I pots fer una escudella prou digna, però sense carn d'olla.
Dit això, confesso que he deixat de menjar pa amb tomàquet, dit curt i ras, després de tota una vida consumint-lo, me n'he cansat, si és amb pernil ibèric, de recebo o bodega, mai s'ha de menjar el pa sucat amb tomàquet, li treu tot el sabor al pernil, millor acompanyar-lo amb pa amb oli. I per la resta ara m'he passat a la torrada. Possiblement el fet de deixar el pa amb tomàquet, és que en primer lloc el pa d'ara és bo, i nomès amb un rajolí d'oli Picual n'hi ha prou, i cony! és que no hi ha manera de trobar tomàquets de sucar com déu mana.
La funció del tomàquet era la d'estovar el pa feixuc i sec de la gent de pagés que el comprava un cop a la setmana i allò s'havia d'estovar com fos, però no és el cas des de fa temps, i consti que fins fa un parell d'anys era de pa amb tomàquet per esmorzar i per sopar, però, llevat d'algun dia de tan en tant l'he deixat, com aquell que es desenganxa d'una adicció, però és que a més a més el tomàquet li resta tot el sabor al pa, encara que el tomàquet no tingui gust de res.
I hom que és anti-verdures significat i gairebè talibà, últimament s'ha reconciliat amb un plat humil i nostrat que no surt en el concurs: patata i mongeta tendra.
Sempre el pá amb tomaquet....ummmm
ResponEliminaAIXÓ DEIA JO FINS FA POC, ara sóc de la colla del: volem pa amb oli, pa amb oli volem.....
Eliminasalut
Despres de molt anys de dir no m,agrada la verdura, vaig veure un día que no era cert perque una truita de carbasso i ceba si que m,agradava o la sanfaina que porta pebrot verd, pebrot vermell, ceba, esberginia, carbasso i tomaquet.. Les bledes i les mongetes no les podía veure, de verdes que eren, pero les dues estofades amb una mica de tomaquet i reduint molt el suc o sigui fent un sofregit curt per enmascarar allo tant verd, resulta que están exquisites. L,escudella m,agrada amb arros i fideus, caldo de pollastre i no puc estar-me de posar-hi una mica de morro, o un troc de botifarra negre.. I mira si m,he acostumat ja al verd que de vegades m,agrada posar-hi a falta de grelos un parell de fulles d,allo que mai hagues pensat que menjaria...bledes!! Per cert com que les bledes em va costar molt un día vaig pensar els espinacs be que els fas amb truita i all, perque no els fas un día bullits amb patates? I si mira van sustituir el plat de bledes amb patates molt temps.. Jo crec que Avui per avui lo del verd ho porto molt be, ara aixo si, no puc amb els pesols ni amb les faves...es que ni ho intento..pa amb oli, pa amb oli i una anxova, pa amb oli i olives, pa amb oli i pernil, pa Sense oli i mitja botifarra blanca..quin pa? Un de ben petit un llonguet rodonet i el troc de botifarra no gaire calenta a dins..i ara prova un pebrot vermell tallat a tires i fregidet amb un tros de pa sucat amb l,oli vermellet que ha deixat a la paella.. El pa amb tomaquet es molt bo pero cada día cada día, passa el que passa...i a mes aquest any de tomaquets bons pocs.. A mi m,agraden el pera, i avui precisament he teobat una varietat que encara no havia probat el tomaquet pebrot, que es aixi mes allargat i amb forma de pebrot, l,he amanit amb oli i sal i l,he trobat bonissim.. Jo crec que a la cuina del día a día es poden introduir coses diferents pero respectant molt la senzillesa del producte, perque si es Bo, no cal fer-li massa cosa... La crema de porrus tambe es un exit, i les carns no et pensis no soc gaire carnívora, la vermella em costa molt de digerir..No Li he trobat cap truc encara..a la carta del post per mi Li falta un suquet d,escorpora, rap i gambes de Roses i es clar si es suquet va amb patates, si no en porta es caldereta de peix.normalment s,acompanya amb pa torradet amb all i oli i es tant potent com l escudella, fa de plat unic.
ResponEliminaBon profit!
Ja Li dirás a la nuri que ens passi la recepta..
la recepta de l'escudella no té cap secret, potser el més important l'osm de pernil, la resta patata, morro de porc, peus de porc, butifarra negre, pollastre, porro, cigrons, pastanaga i no recordo si hi posa alguna cosa més, quatre hores fent la xup xup i ja està.
EliminaLa verdura, per què el petit´ço en mengi quan ve a dinar a casa, una setmana si i l'altre no, li fa amb puré, amb carbassó, porro, bledes i alguna cosa més i així s'ho menja.
Carn, no en sóc massa, m'agrada el cabrit, el bé, i el filet de poltre, últimament el bistec de bou en comptes del de vedells tambè m'agrada. I veus, quan no menjava verdura, els pesols i les fabes si m'agraden.
Això que dius del pebrot amb el pa ho probaré, i quan els tomàquets els comprem d'aquests emparrats, els de pera els fa servir la Nuri per cuinar.
salut
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina