L'IEC deixa només 15 accents diacrítics en l'ortografia del catalàL'IEC deixa només 15 accents diacrítics en l'ortografia del català. La nova ortografia de la llengua catalana inclourà una simplificació radical dels accents diacrítics, aquells que segons la normativa general no s'haurien d'utilitzar però que serveixen per distingir entre dues expressions amb la mateixa escriptura però diferent significat. 
La nova ortografia que el plenari de l'Institut d'Estudis Catalans va aprovar a la sessió d'aquest dilluns manté una llista de només 15 excepcions, una més (sòl) de les previstes inicialment, a la norma general d'accentuació: bé, déu, és, mà, més, món, pèl, què, sé, sí, sòl, són, té, ús i vós. 
El president de l'IEC, Joandomènec Ros, la directora de la Secció Filològica, Teresa Cabré, i el responsable del grup d'ortografia de la secció, Vicent Pitarch, han defensat avui la nova ortografia davant la polèmica creada i la petició recolzada per 1.500 firmes perquè la renovació de l'ortografia es descartés. Segons Cabré, la simplificació en el camp dels diacrítics era una demanda del sector educatiu, que permet facilitar l'aprenentatge de la llengua. 

La nova ortografia, que substitueix les normes de Fabra de 1913 i les successives novetats que l'IEC havia anat aprovant de forma aïllada, refon tota aquesta tradició normativa i hi incorpora diverses actualitzacions, que segons Pitarch s'han de considerar únicament retocs, "no una reforma ortogràfica" pròpiament dita. Teresa Cabré ha recordat que en el català hi ha 500 casos en què es produeix homografia entre dos termes. Fins ara, només en 150 d'aquests termes s'utilitzava l'accent diacrític per solucionar la possible ambigüitat. Amb la nova ortografia -la seva redacció era necessària com un element més de la gramàtica que es publicarà el 23 de novembre-, es plantejaven dues posicions extremes (mantenir l'actual sistema, o fins i tot ampliar-lo, suprimir l'accentuació diacrítica, o com a terme mitjà plantejar una simplificació radical). La nova ortografia tindrà un període transitori de quatre anys, durant el qual anirà entrant en vigor a mesura que es tanquin acords d'aplicació amb mitjans de comunicació, editors i administracions educatives.


Es pot ser lingüista i cursi?, sí! Es pot ser lingüista i ranci?, també!. Es pot ser lingüista i tossut?, oi tant!. Els lingüistes de l'IEC, tossuts, s'han enrocat i s'han castellanitzat amb allò de: 'sostenella y no enmendalla', amb els diacrítics, i no baixen del burru, o burro, només que ara en comptes de deixar-ho en 14 o han fet en 15. El més curiós del cas és que si fa mig any haguessin preguntat a la gent del carrer, el 90% no tindrien ni idea de que era un accent diacrític.
D'acord que s'havia de revisar l'ortografía, però gosaria afirmar que els de l'IEC han errat el camí. Podien haver revisat les geminades, o per exemple que: embeinar-se-la, es pogués escriure: embeinársela, però ja veig que no se la embe¡naran els senyors i senyores de l'IEC amb el tema dels diacrítics. Ja sé que parlo o millor dit, escric des de la ignorància lingüistica, nomès intento emprar el sentit comú, i com a català pensant, tot i que bastant ignorant de la meva pròpia llengua, em declaro objector diacrític, i si volen, ja em poden enviar a la justícia. Resistiré!