• Hi ha vegades en què les gallines volen més alt que les àguiles diu un proverbi romanès-, però mai les gallines arribaran núvols.
El bullici pel nou Govern el torna a un a la infància, quan per la ràdio se sentien les mateixes lloes al maneig dels temps per part del comandament, la seva habilitat per pasturar a «les famílies polítiques», on la crítica es deia «la antipolítica», una altra vegada de moda. Torna fins i tot Raimon!

A l'Estat de partits, el cap de Govern exerceix els tres poders, cosa que ja hauria volgut per a si Lluís XIV, i decideix, oh, manes schmittianos, la seva successió, quelcom desconegut fins i tot en l'Església. Perquè ho entenguin els de lletres: el cap de Govern en un Estat de partits és l'editor en un culturisme cocoter com el nostre, «on les novel·les les escriuen els editors, les crítiques les fan els escriptors, i la distribució, els crítics».

-Hi Ha vegades en què les gallines volen més alt que les àguiles diu un proverbi romanès-, però les gallines mai arribaran núvols.

Montesquieu, que segueix sent un autor (l'únic) subversiu a Europa, a Espanya només ha donat per a un acudit d'Alfonso Guerra i per a una metàfora de Juan Ignacio Ferreras (no confondre amb el marit d'Ana Pastor) sobre el totalitarisme cultural: idealment , en la literatura l'autor seria el legislatiu, l'editor seria l'executiu, i el judicial seria el crític. Però passa que la realitat els confon, de manera que el legislatiu exerceix l'editor, que, a més de dir a l'autor el que ha d'escriure, es reserva l'executiu ... i el judicial, ja que les crítiques es despatxen a mitjans de la seva propietat o influència, amb la qual cosa desapareix la llibertat creativa igual que, en allò altre, desapareix la llibertat política.

-Quan El poder legislatiu i el poder executiu estan reunits a la mateixa persona o en el mateix cos de magistratura, no hi ha llibertat.

Però aquesta evidència només s'ha entès a Amèrica, on no ens cansem de donar avui lliçons de democràcia, nosaltres, que tenim per Montesquieu a Paco Martínez Soria.








Ignacio Ruiz Quintano 
- abc.es