Parla avui l'Espinás des del seu petit observatori. d'un article escrit per Borja de Riquer, President de l'Acadèmia de Bones lletres; un article lúcid, actual i concís.

"Les intransigències espanyolistes d'avui responen a uns interesos molt precisos: a la necessitat de mantenir l'actual model d'Estat nació i de continuar amb les pràctiques centralitzadores i uniformistes de sempre. L'autèntic poder a Espanya està en mans d'un sector que no suporta les diferències identitàries i no volen cap redistribució del poder".
"Es tracta d'una mena de cort d'interessos establerta a Madrid, integrada per banquers, gestors d'empreses multinacionals i dirigents i exdirigents de partits polítics que tenen la ferma voluntat de no fer cap concessió de poder, ni en el terreny polític - sobirania - ni en economía - finançament -.
"Rajoy és un exemple evident d'aquestes actituds. És incapaç d'oferir als catalans un  projecte de futur engrescador, i actúa molt més com un funcionari nacionalista del segle XIX que no com un demòcrata europeu d'avui".
Confesso que no havia llegit mai una análisi tan precisa i contundent d'una situació política i social. Borja de Riquer afirma que una de les coses que més sorprenen molts analistes internacionals i fins i tot no pocs diplomàtics, respecte del conflicte entre els governs espanyol i català, és la total absència de contrapropostes espanyoles per neutralitzar les demandes catalanes.