Pokémon Go desapareix del mapa. L'aplicació que va revolucionar l'estiu ha caigut fins al lloc número 72 de l'App Store. La bombolla Pokémon Go ha explotat. Els pokémons ja no es troben, i els seus jugadors tampoc. La quantitat de joves (i adults) que anaven pel carrer enganxats a les pantalles vénen a ser com una espècie en perill d'extinció. ¿Què ha passat amb la viralitat generada per l'app? La simplicitat de la idea i la seva reiteració semblen haver sigut el seu pecat original.
A pesar de l'interès dels seus creadors a donar un aire fresc a l'invent, els japonesos no han pogut evitar que hagi caigut fins al lloc número 72 de l'App Store durant aquest Nadal. Ni les disfresses que els han posat a algunes criatures han pogut evitar la debacle. La baixada en les llistes de descàrregues també ha servit per frenar les allaus humanes que es produïen mesos enrere, o els accidents a la carretera com a conseqüència de les ‘distraccions Go’. Bangkok fins i tot va haver de crear un cos policial especial per protegir els usuaris.

En el cas de Catalunya, els Mossos d’Esquadra alertaven de l'escalada de robatoris d'aparells mòbils. L'exhibició dels terminals era un caramel per a aquells amb les mans més llargues. Amb la geolocalització que requeria el joc per a les seves 'pókeparades', l'aplicació posava en safata de plata les víctimes als lladres de mòbils. Als EUA el joc fins i tot va generar un augment significatiu de les violacions de domicili i a Espanya dos joves van ser posats en llibertat després d'irrompre en una caserna de la Guàrdia Civil. Cal destacar que fins i tot l'Armada espanyola es va publicitar al costat del joc per aconseguir nous reclutes. Fins i tot l'excels professor Xavier Sala Martín, havia arribat a dir que algun dia es faria una cátedra a les Universitats per analitzar el fenòmen, menys mal que mal fío dels economistes, sobretot si s'escolten quan parlen, perquè la càtedra no serà, i té la seva lògica, en una época en que tot és fungible i rápidament fungible, Pokémon Go no té per que ser una excepció. Twitter, Instagram, Whatsapp, Facebook tambè cauran en l'oblit i sortiran noves maneres de comunicar-se, fins que possiblement arribarem a la conclusió de que cal tornar enrere en el temps i simplement.... xerrar, xerrar amb calma, asseguts en qualsevol lloc davant d'un café l'un davant de l'altre. Però això Sala Martin no ho va saber veure, és el que passa quan estàs abduit pel sistema, que t'ha atrapat sense que siguis capaç d'adonar-te'n. Els nens són més espavilats, han estat capaços de cambiar el PokémonGo per una simple ampolla de 250 clts. omplerta nomès en un 25% del seu contingut.