PÚNICA I CNI, CONTRA LA INDEPENDÈNCIA

  • Un acusat en Púnica revela 12 trucades amb el CNI per a treballs contra la independència, expliquen al confidencial.com

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, instructor de la trama Púnica, va enviar a l'empresari Alejandro de Pedro Llorca a presó provisional a la primera fase del cas per haver obtingut presumptament de manera irregular adjudicacions públiques per millorar la imatge a internet de diferents institucions i polítics. Però les investigacions posteriors han revelat que De Pedro no tenia exactament el perfil d'un suposat aconseguidor, com sostenia en un principi Velasco. Segons han confirmat al Confidencial fonts pròximes al cas, De Pedro va treballar per al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) difonent informació positiva sobre Espanya en fòrums i pàgines web radicals, una feina que s'ha mantingut fins ara en secret.
El mateix De Pedro va comunicar als agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil encarregats del cas aquest rellevant detall quan va ser detingut a València el 27 d'octubre de 2014, asseguren fonts pròximes a la investigació. L'empresari volia convèncer els agents que no era un empresari corrupte i, al mateix temps, avisar-los que entre el material que li havien intervingut podien trobar documents confidencials. Però aquesta informació no li va servir De Pedro per millorar la seva situació processal. El jutge Velasco el va enviar automàticament a la presó imputat per organització criminal, tràfic d'influències, malversació, suborn, falsificació documental, utilització d'informació confidencial i frau. Va quedar en llibertat dos mesos després del pagament d'una fiança que després li va ser retornada.
ALEJANDRO DE PEDRO LLORCA
No obstant això, la relació de De Pedro amb el CNI s'ha acabat confirmant i posa en dubte el paper que se li ha atribuït a Púnica. Segons han detallat fonts pròximes al cas, els serveis d'intel·ligència van fitxar aquest professional el 2013 per utilitzar els seus coneixements sobre el control de la imatge i la reputació a internet per combatre la difusió de missatges radicals contra Espanya en entorns virtuals. La tasca de l'informàtic consistia a penetrar en fòrums i pàgines radicals, guanyar-se la confiança de la resta de seguidors i, finalment, divulgar continguts i notícies en aquestes mateixes plataformes que actuessin com a contrapunt dels discursos més extrems. El seu objectiu era desmuntar els atacs als valors constitucions de la forma més dissimulada possible, sense buscar la confrontació.
CONTRA INFORMACI´`O
L'empresari va realitzar aquesta activitat utilitzant sofisticats programes informàtics d'anàlisi per no aixecar sospites. Segons ha pogut saber aquest diari, els serveis d'intel·ligència el van utilitzar com a mínim per posar missatges en algunes de les plataformes més utilitzades per l'esquerra abertzale i l'independentisme català, així com en fòrums de contingut gihadista. El CNI li indicava regularment quines notícies i articles havia de divulgar a cadascuna d'aquestes esferes.

Una desena de visites al CNI

Segons ha pogut saber El Confidencial, aquesta relació professional amb els serveis d'intel·ligència s'hauria allargat durant gairebé un any. Va ser interrompuda en 2014, només uns mesos abans que l'empresari fos detingut per Púnica. En aquest temps, De Pedro va visitar les instal·lacions del CNI en una desena d'ocasions per reunir-se amb els agents que coordinaven i supervisaven la seva feina.

Les proves d'aquesta vinculació laboral es troben en els ordinadors portàtils que va intervenir la UCO en el seu habitatge ia les oficines de les seves empreses quan va ser detingut. Els experts en delictes econòmics de l'Institut Armat tenen en el seu poder els correus electrònics que es va creuar amb els agents d'intel·ligència, les notícies que va difondre i els informes que va elaborar amb el resultat del seu treball, entre d'altres materials.
Aquest diari s'ha posat en contacte amb l'entorn de De Pedro per demanar la seva versió. L'empresari ha rebutjat fer declaracions i s'ha limitat a respondre que no pot "confirmar ni desmentir la informació". Per la seva banda, un portaveu oficial del CNI ha assegurat únicament al Confidencial que, "en el cas que hagués existit aquesta relació laboral, aquesta no va tenir cap efecte", apuntant a, que la col·laboració s'hauria limitat a un període de prova.

Treballs per a Zapatero

Aquest vincle varia substancialment la imatge que fins ara s'havia projectat del propietari de les empreses EICO Online Reputation Management i Madiva Editorial i Publicitat, les dues mercantils que haurien realitzat els treballs d'imatge per polítics i institucions pels quals se l'investiga a l'Audiència Nacional. La majoria d'aquests serveis van ser prestats per administracions controlades pel Partit Popular. Però, com ja ha quedat acreditat, De Pedro també va treballar per al PSOE i fins i tot per al Govern.
L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero el va contractar en 2009 per intentar frenar la difusió de la famosa fotografia en què sortien les seves filles vestides de gòtiques. De Pedro va ser triat per Zapatero sense cap tipus de concurs previ, després d'haver estat recomanat per gent de la seva confiança, i va visitar en nombroses ocasions al Palau de la Moncloa. Els 52.000 euros que van costar els seus serveis van ser abonats pel PSOE. La relació amb el CNI desvetllada ara aporta un altre angle al perfil d'aquest informàtic imputat per Púnica.
De Pedro va ser citat els passats 4 i 18 de desembre per l'Assemblea de Madrid per declarar en la comissió d'investigació que es va constituir a l'octubre per aclarir les responsabilitats polítiques d'aquesta trama de corrupció. No obstant això, l'acusat no va declarar perquè les notificacions van arribar fora de termini. L'Assemblea tornarà a citar-lo previsiblement per tercera vegada el proper febrer, quan comenci el nou període de sessions.

4 Comentaris

Més recent Anterior