Es que van a ganar. Los derrotarán en Irak o en Siria pero van a triunfar, porque son jóvenes, tienen hambre, un rencor histórico acumulado y absolutamente comprensible, cuentas que ajustar, desesperación, cojones, fuerza demográfica... Occidente y Europa en cambio son viejos, cobardes, caducos y no se atreven a defenderse. Cuando hay lobos y hay ovejas no hay duda de quién va a ganar. Estamos teniendo el resultado de nuestra pasividad, de nuestro confort, de nuestra demagogia. Ellos no tienen esos obstáculos. Como dijo uno de los imanes, «usaremos vuestra democracia para destruir vuestra democracia». Está perfectamente definido. Europa es vieja e indefensa.
Aquest fragment de l'entrevista que li va fer a 'el Mundo' a Arturo Pèrez Reverte, no ha agradat a alguns, entre ells Gabriel Rufiàn. No deixa de tenir raó l'ex corresponsal de Guerra en el seiu diagnòstic, encara que no sigui cert que Europa no gosi defensar-se, ho fan, i bombardegen, envien drones i maten tant com poden als seus enemics, però és cert que més que no gosar defensar-se, la realitat és que no saben com fer-ho, davant un enemic que tenen a casa, que l'han criat, ajudat a crèixer, ensenyat i educat en els seus teòrics valors, però tot això ha estat la teoría, a la pràctica aquest enemic interior, indetectable gairebè sempre, poc atacar i fer mal on, quan i com vulgui, sense que aquests inùtils soldats tan ben armats i protegits puguin fer res, llevat de patrullar pels carrers per a molestia dels ciutadans i de passada aprofitar els Governs per restringir les llibertats d'aquests ciutadans.
No pots lluitar contra aquest enemic encara que el derrotis a Iraq o a Siria. No pots lluitar contra aquest enemic invisible que a més està disposat a morir per la causa, encara que últimament sembla que prefereixen deixar l'angoixa impotent d'atemptar i desapareixer deixant oberta la porta a un altre atemptat igual d'impune que l'anterior, i contra el que saben aquests Estats Europeus que no poden fer-hi res. Té raó Pérez Reverte, un enemic fanàtic, que t'odia, que tant li fa morir,  és imparable, i no hi ha res a fer per aturar-lo. Si!, ens guanyaran, de fet i en certa manera ja ho han començat a fer. Europa té un problema, que no pot ni sap com resoldre.