Orwell mai va arribar a "prendre cafè a Osca", la ciutat va resistir al setge i, ferit, va haver d'abandonar el front. No obstant això, sí va escriure un llibre fonamental sobre el que havia viscut: Homenatge a Catalunya. George Orwell 'va' ara a Osca a prendre aquest cafè que li va ser negat per la guerra. 

Coincidint amb el 80 aniversari de l'estada a Espanya d'Eric Arthur Blair, universalment conegut com George Orwell, aquest divendres es va inaugurar la mostra Orwell pren cafè a Osca, amb la qual es recupera la presència de l'escriptor britànic a la província d'Osca i en la que es fa un recorregut pel temps històric de la guerra civil espanyola. Es podrà visitar del 17 de febrer al 25 de juny al Museu d'Osca.

L'exposició, organitzada pel Govern d'Aragó i la Diputació Provincial d'Osca, està dividida en diferents àmbits perfilats des d'una perspectiva històrica, amb clara vocació, asseguren des de l'executiu autonòmic, "de donar a conèixer la vida i obra de l'escriptor, però també amb una intenció de revisió crítica del nostre passat ".
Orwell al front, Orwell ferit en combat, el cèrcol d'Osca o els successos de maig a Barcelona, ​​són alguns dels àmbits expositius que ajuden a explicar la seva estada a terres espanyoles. L'exposició conclou, seguint la línia cronològica, amb la marxa d'Orwell d'Espanya.

Es mostren originals i reproduccions d'objectes, documents, cartells, diaris i llibres, entre altres objectes, de diferents col·leccions particulars i nombroses institucions. Fins i tot obres artístiques com el gran llenç del pintor gallec surrealista Eugenio Granell, Elegia per Andrés Nin, prestat per la Fundació Granell de Santiago de Compostel·la. En total, més de 600 registres, alguns d'ells inèdits: "Un homenatge a la figura de George Orwell i a tots els defensors de la llibertat", assenyalen els organitzadors.

La mostra s'emmarca dins de les accions de l'executiu autònom per recuperar la memòria històrica. Lambán va recordar que es troba en fase de redacció la Llei de memòria democràtica d'Aragó. Amb ella, va dir, "es busca el dret a la veritat, la restitució i la justícia, així com la implicació dels poders públics en l'impuls dels principis de democràcia, llibertat i igualtat, que encara que estan molt gastats, actualment s'estan posant en dubte des massa prismes i poders". 
A aquesta llei, expliquen des del Govern, "l'acompanyaran diferents actuacions encaminades a recuperar de l'oblit a les víctimes d'una de les conteses més traumàtiques del nostre país i de la dictadura franquista".

«Nunca respondas al necio con forme a su necedad, 
para no hacerte como él. Responde al necio según su necedad, 
para que no se tenga por sabio.»

Proverbios XXVI, 4-5