Chuck Berry, llegenda del rock and roll, ha mort als 90 anys. El mític músic, considerat el "pare negre del rock", ha mort uns mesos després d'anunciar que llançaria el seu primer nou disc en 38 anys. Berry, un dels grans padrins i fundadors del rock gràcies al tema Maybellene ha mort segons ha informat en un missatge a Facebook la Policia del comtat de St. Charles, a Missouri (EUA).

Nascut a St. Louis (Missouri) el 1926 Edward Anderson Berry Sr., més conegut com Chuck Berry, està considerat el "pare negre del rock". En la seva biografia del Saló de la Fama del Rock es llegeix: "Després d'Elvis Presley, només Chuck Berry ha tingut més influència a l'hora de donar forma i desenvolupar el rock & roll".

Maybellene (1955) és una d'aquelles peces imperibles que ell va escriure i que va cridar l'atenció de Leonard Chess, propietari de Chess Records, un petit segell independent de Chicago que li va fer arribar al capdamunt de les llistes de música negra i la va difondre per emissores blanques. A partir d'aquest moment, el seu ascens va ser vertiginós.

Berry va poder treure a Elvis el ceptre del rei del rock, però en contra jugava el color de la pell i l'absència d'un mànager amb les idees del coronel Tom Parker que guiava la carrera d'Elvis. A principis dels 60 va ser condemnat a tres anys de presó, acusat d'empènyer a la prostitució a una menor de 14 anys que havia recollit a Mèxic, encara que ell va assegurar que només volia emprar-la com guarda-roba del club que posseïa a Sant Lluís.

Johnny B. Goode (considerada per la revista Rolling Stone com la cançó amb la millor interpretació a la guitarra de la història) o Sweet little sixteen formen part de la seva herència, de la qual tots els grans del rock es consideren deutors. Berry va ser l'inventor de la forma més simple i perenne del rock, un estil que ha definit el so de les guitarres rockeres fins a l'actualitat.

Considerat com el més influent d'entre els pioners del gènere, els seus temes han els han interpretat des del mateix Elvis als Beatles, els Rolling Stones o Bruce Springsteen.

Cada 'riff' i només tocat per guitarristes de rock en els últims 60 anys conté un ADN que pot ser rastrejat fins Chuck Berry
En 2014 va ser distingit a Estocolm al costat de Peter Sellars amb el premi Polar, el "Nobel" de la música.

"Cada 'riff' i només tocat per guitarristes de rock en els últims 60 anys conté un ADN que pot ser rastrejat fins Chuck Berry. The Rolling Stones, The Beatles i un milió de grups més van començar a emprendre el seu art tocant cançons seves", assegurava la decisió del jurat.

'Chuck', les seves últimes cançons

El 18 d'octubre de 2016, dia del seu 90 aniversari, el músic havia anunciat que llançaria Chuck, el seu primer disc nou en 38 anys després Rock It, publicat el 1979.

En un comunicat, Berry va indicar que l'àlbum estaria compost principalment per cançons noves i originals, gravades i produïdes per ell mateix.

"Aquest disc està dedicat a la meva estimada Toddy", va dir Berry en al·lusió a la seva esposa Themeta Berry, amb qui estava casat des de 1948.

"Estimada, estic fent-me vell! He treballat en aquest disc molt de temps. Ara ja puc descansar", va afegir. Ja pot descansar en  el somni etern el besavi del rock and roll.