- Una secuencia del programa 'Euskalduna naiz, ta zu? Espaina' (EiTB) -
  1. Els espanyols són "fatxes", "paletos" i "chonis", segons un programa de l'EiTB
  2. El PP demana a la televisió basca que expliqui per què va emetre un programa que "incita a l'odi contra Espanya" i el PSE exigeix ​​que el retiri de la seva web.
El programa programa 'Euskalduna naiz, ta zu? Espaina ', emès el passat 8 de febrer per la EiTB, la televisió autonòmica basca, ha causat una tempesta política a Euskadi. El PSE-EE ha demanat a la Direcció d'EiTB que retiri de la seva pàgina web el programa per "no respectar la pluralitat de sentiments i identitats que hi ha entre els bascos i presentar una imatge insultant cap a la resta d'Espanya ja Euskadi com si fos una comunitat aliena a la seva pertinença a l'Estat espanyol ".

Per la seva banda, el PP demanarà a la directora d'EiTB que expliqui en el Consell d'Administració de l'ens públic "com ha pogut consentir l'emissió" d'un programa "absolutament tendenciós" que "incita a l'odi contra Espanya". Així mateix, reclamarà que s'adoptin mesures perquè "una cosa semblant no torni a passar", segons ha explicat la secretària general de la formació, Nerea Plans.
Una caricatura de José María Aznar durant l'emissió del programa

El programa, que té un to d'humor, es va iniciar amb una mena de resum de la visió d'Espanya que tenien els convidats seleccionats. En ser preguntats per les idees amb les que identifiquen Espanya i als espanyols van sorgir paraules com són "fatxes" (il·lustrada amb una caricatura de José María Aznar), "paletos" com els que viuen a la localitat Navarra de Vilafranca, "chonis" com la cantant de Camela i "progres que es van quedar en el 68 i voten al PSOE".

En les diferents entrevistes que es van emetre, diversos escriptors, actrius, cantants i altres ciutadans bascos van explicar que Espanya els suggereix "trauma", "opressió" i "prendre una canya en un xiringuito de vacances", i que la seva bandera és "fastigosa" .

En un comunicat, el PSE ha recordat que la ràdio-televisió pública està "obligada a ser respectuosa" amb el marc jurídic vigent i, per tant, a "no presentar a Euskadi com una realitat política independent de l'espanyola".
Així mateix, ha incidit que l'ens públic ha de ser "escrupolós en el respecte a la pluralitat de sentiments i identitats que sabem que existeixen en el si de la societat basca, així com el degut respecte institucional".

En aquest programa, però, "només es recullen opinions dels que rebutgen la seva pertinença a Espanya i, a més, s'utilitzen tòpics en algunes ocasions resulten insultants i vexatoris per a la resta dels espanyols. Tòpics, per cert, que serien aplicables, en diverses manifestacions religioses i culturals, a la pròpia País Basc ", ha manifestat el Partit Socialista d'Euskadi.

El Partit Popular portarà al Consell de l'emissió del programa, els continguts -diuen- van ser "absolutament despectius amb Espanya" i inculcaven "una idea d'Espanya que evidentment al públic que el veu li ha de produir un rebuig", segons Nerea Plans.

Al seu entendre, es tracta d'un programa "absolutament tendenciós i contrari a la pluralitat que ha de ser defensada en un mitjà públic, pagat amb els diners de tots els bascos". D'aquesta manera, ha considerat que EiTB "indueix totalment a l'odi contra Espanya, contra el que significa Espanya, i contra els espanyols", cosa que "no es pot consentir en un mitjà públic".

Francament, els del Pp continúen sense entendre res, confonen humor, conyeta fotent-se'n dels espanyols pel boc gros, amb incitació a l'odi, quan si de cas seria incitació al tòpic, o sia confonen el cul amb les tèmpores, i a banda que les definicions són prou afinades dins els clàssics estereotips típics i tòpics dels ibèrics, aquesta gent no té cap sentit de l'humor i possiblement veu odi per tot arreu i a la més mínima, potser perquè el porten a dins i estan acostumats a propagar-lo. No vull ni imaginar si a TV3 haguessin fet un programa com aquest, el de dalt baixa a baix i el 2 de maig hauria estat una verbena comparat amb la seva furibunda reacció.
Solen explicar i veure la historia com idiotes plens d'ira i furia, i així ha estat una vegada més en aquest cas del programa de EiTB. No aprenen, no evolucionen, tenen Cromagnon enquistat al cromosoma, més del que es pensen.