'NASCUTS EN LLIBERTAT'

original d'Adriana Villagra - 
L'artífex d'aquesta fal·làcia va ser Rousseau, que en el seu Contracte social "va anunciar de manera grandiloqüent que l'home neix lliure, però que en qualsevol part del món es troba cobert de cadenes".
No es decideix Scruton a situar Rousseau entre els optimistes, però afirma amb rotunditat que l'autor de les Confessions "va subministrar el llenguatge i les línies de pensament amb les de presentar un nou concepte de llibertat humana, d'acord amb el qual la llibertat és el que queda quan retirem totes les institucions, restriccions, lleis i jerarquies ".
Des de la Revolució francesa, aquesta idea que la llibertat és una condició natural del gènere humà que exigeix ​​l'eliminació de les institucions i de la jerarquia ha anat guanyant força en la filosofia, en la política i en l'educació. Una interpretació de la llibertat que per Scruton és absolutament fal·laç, ja que "Institucions, lleis, restriccions i disciplina moral són una part de la llibertat i no el seu enemic, alliberar-se de elles acabaria ràpidament amb la llibertat".
El nen només quan surt del seu jo egoista té l'oportunitat d'entrar en el món dels altres i d'aprendre a respectar-los. I només llavors, quan és capaç de respectar els altres, pot respectar-se a si mateix.
Només quan ha après a compartir el món amb els altres, quan ha arribat a acceptar les restriccions que fan possible el gaudi de la llibertat en un grup humà, haurà après el que és la llibertat. El nen ha d'aprendre que el gaudi de la llibertat exigeix ​​responsabilitzar-se de les conseqüències de les nostres accions.
Així que, conclou Scruton, no naixem lliures, "La llibertat, encara que valuosa en si mateixa, no és un regal de la natura, sinó el resultat d'un procés de pensament polític educatiu, cosa que hem d'obtenir a través de la disciplina i el sacrifici ".
El filòsof ens indueix a arribar a la conclusió que seria absurd pensar que naixem lliures quan és evident que no naixem responsables. Scruton troba un magnífic exemple d'aquesta fal·làcia en "la revolució que va escombrar les escoles i departaments d'educació durant els anys cinquanta i seixanta, i que ens va indicar, enarborant l'autoritat d'un seguit de pensadors que anaven de Rousseau a Dewey, que l'educació no havia de fonamentar-se en l'obediència i l'estudi, sinó en l'expressió de la personalitat i el joc ".
I com a exemple concret cita l'informe Children and their Primary Schools, realitzat el 1967 a Anglaterra pel Consell Central d'Educació, presidit per Lady Plowden, amb el qual es va obligar a les escoles britàniques a substituir els mètodes tradicionals d'ensenyament per una "pedagogia progressista". L'aplicació de l'informe es va emportar els programes tradicionals, la disciplina a les aules, la instrucció i l'autoritat acadèmica dels professors per, aparentment, fer triomfar la creativitat del nen, l'autoaprenentatge o la lliure i lúdica construcció del propi coneixement. I per si de cas alguna cosa fallava, per protegir-se del possible error, l'informe descarregava de tota responsabilitat als responsables directes de l'educació, és a dir, als pares, professors i alumnes, i assenyalava com a únics culpables a la societat, als jerarques ia la manca de recursos econòmics.
No cal ser un expert en educació per estar d'acord amb Scruton en què aquesta fal·làcia del "nascut lliure" ha dominat el pensament educatiu al llarg del segle XX. Una fal·làcia que es va apoderar de les ments d'uns optimistes que no van tenir escrúpols per imposar-la a la societat i van aconseguir trobar les armes necessàries per protegir-se de la realitat. SCRUTON revisat per la FAES.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Crec que el que vol dir és el que va significar Sartre, que ens agradi o no sempre et toca triar i que per això ets lliure.
  La veritat és que Ortega ens diu que un és un i les seves circumstàncies, i que aquestes no et deixen lliure perquè ja t'assenyalen i et marquen i per tant t'impedeixen ser lliure des d'un principi.
  Salut

  ResponElimina
 2. La Libertad es una pesada carga que no todo el mundo esta dispuesto a asumir... eso creo yo

  ResponElimina
  Respostes
  1. LA LIBERTAD absoluta no existe, es como la felicidad, la tenemos a ratitos, nada más, y quizás deba ser así.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada