BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ
BLOC D'ACTUALITAT
Home » » LA BANALITAT DEL MAL

LA BANALITAT DEL MAL

- Francesc Puigcarbó - dilluns, 22 de maig de 2017 - 22.5.17


A la porta de Damasc, a Jerusalem, la jove palestina de 16 anys Fatima Afif Abd al-Rahman Heiji, va ser executada extrajudicialment per cinc soldats israelians, que van disparar contra ella 20 vegades des de diferents direccions. Tot i que la víctima va caure a rebre el primer tret al pit, els soldats van seguir disparant contra la seva esquena quan era a terra. 
Segons la versió de la policia israeliana, els militars "van neutralitzar" "amb determinació i professionalitat" a la nena, que els intentava agredir amb un ganivet. No obstant això, testimonis presencials refereixen que Fàtima estava de peu, a més de 10 metres del grup de policies i militars, quan un d'ells va començar a cridar "ganivet, ganivet!", Alerta que va donar pas a la "execució a sang freda "denunciada per l'Autoritat Palestina.

El succés repeteix la mateixa pauta de fets similars ocorreguts en anys anteriors; en tots ells, segons la versió de la policia israeliana, els militars actuen per defensar-se de suposats intents d'agressió per part de les menors, tot i que testimonis presencials -i, de vegades, fotos i vídeos- han mostrat que no suposaven cap amenaça per a la vida d'altres persones. Així li va passar també a Iman al Hams, que "va resultar impactada per 20 trets en diferents parts del cos" quan es dirigia a l'escola amb dos companys (cadenaser.com 2004.10.05). Encara que l'estructura sintàctica aconsegueixi atenuar la responsabilitat dels soldats en presentar "els trets" com a agents, que, de manera fortuïta, arriben al cos de la víctima, naturalment van ser aquells els que, des de la seva torre d'observació, i sense cap agressió o amenaça prèvia, van obrir foc ocasionant que Iman fugís. En la seva fugida, va deixar tirada a terra la seva cartera, que va ser tirotejada pels soldats, els qui van disparar a continuació, 20 vegades també, contra la nena.

En bastants dels casos difosos, la càmera mòbil d'algun testimoni recull la dramàtica escena dels militars que envolten el cos ferit impedint apropar-se a ambulàncies o a qualsevol persona que pogués prestar auxili. Les víctimes moren, en absolut desemparament, dessagnant-se. Sovint, els cadàvers són retinguts i no són retornats a la família fins passats alguns mesos. A la foto difosa (El Español, Veneçuela 2017.05.09), Fàtima jeu a terra amb la cara descansant sobre les llambordes de la ciutat vella de Jerusalem, la mà a la galta, recollida en si mateixa en un gest definitiu de aparent pau. Al voltant, vigilants amb les seves armes prestes, els homes que l'acaben de matar.

Crida l'atenció el silenci unànime de la premsa: cap dels diaris nacionals va publicar la notícia. El diari veneçolà El Espanyol la difon com a detall per criticar la manipulació del membre de Podem Joan Carles Monedero, qui es va referir al tràgic succés per evidenciar la falta de coherència del PP, que, l'endemà de l'assassinat, exigia al govern de Veneçuela "respecte a la democràcia","garantia de la separació de poders" i "alliberament dels presos polítics", mentre mirava cap a un altre costat davant la brutal violació sistemàtica de tots els drets humans, i específicament els de la infància, en el territori ocupat per Israel. 
Són ja desenes de nens suposadament terroristes els que han estat assassinats en 2015, 2016 i 2017 per militars israelians, la penúltima d'ells el passat 24 d'abril. Mitjans afins a la causa palestina assenyalen que, en el cas de Fàtima i d'altres víctimes, els propis soldats col·loquen l'arma a l'escenari. Algun vídeo mostra l'estela que deixa el ganivet arrossegat fins a portar a prop del cadàver. Els assassinats ocorren en el marc de la Tercera Intifada Jersusalén, que va començar a mitjans d'octubre de 2015, resposta palestina a les restriccions de l'autoritat israeliana a l'entrada a la Mesquita Al-Aqsa, lloc sagrat per als musulmans.

L'apel·lació a la "professionalitat" i "determinació" amb què els militars israelians justifiquen les suposades agressions recorda els arguments utilitzats pels advocats d'Adolf Eichmann, tinent coronel de les SS, jutjat i acusat a Israel (1961) per genocidi contra el poble jueu durant la Segona Guerra Mundial i per crims contra la humanitat. Eichmann va tractar de convèncer al tribunal que l'únic mòbil que li va guiar ser el de la feina ben feta, l'obediència i lleialtat a la voluntat dels seus superiors. A partir d'aquí, va defensar que no existia cap relació entre les seves motivacions i el resultat de les seves accions. Per tant, els milions d'éssers humans assassinats a les cambres de gas d'Auschwitz es convertien en mers "efectes secundaris", "danys col·laterals" del tan venerat "instint de professionalitat", virtut sagrada en la moderna ètica del treball.

Hannah Arendnt, present en el judici com a enviada de la revista The New Yorker, va encunyar l'expressió "banalitat del mal" per fer referència a aquesta possibilitat de fer el mal sense intenció malèvola, de manera irreflexiva (Eichmann a Jerusalem). L'anàlisi d'Arendt va ser objecte de gran controvèrsia per part dels que van considerar que negava la responsabilitat del membre de les SS, a qui presentava com un individu perfectament normal, sense cap tipus de patologia mental, un ésser anodí, una criatura corrent, el perfecte exemple del buròcrata pur i dur descrit per Max Weber, un home racional i fred que aparta les emocions i tot el que li distreu dels seus objectius professionals: sensacions, records, sentiments... Lògicament, ni rastre de compassió, vergonya o culpa. Cert és que, en tots els sistemes legals moderns, la intenció d'obrar malament és condició necessària per a la comissió d'un delicte. 
És també cert que en aquestes societats les nostres tan complexes, caracteritzades per dinàmiques amb una lògica pròpia, la responsabilitat es difumina i la dificultat per identificar les causes i els agents dels conflictes i de les crisis es presenta com insalvable, ja que el món interconnectat suposa l'acumulació d'una gran quantitat de riscos imprevisibles a causa del contagi, als efectes de cascada, que amplifiquen i aprofundeixen els desastres (D. Innerarity). És el nostre un món sense límits, borderline, "desbocat" (Giddens), sense altra regulació que la "natural" dels mercats; un món de "irresponsabilitat organitzada" (Beck). 
En definitiva, un món que necessita una redefinició de les velles categories, com la de la responsabilitat, de manera que, adaptada a la complexitat de les nostres societats, vagi més enllà del problema moral de la culpa i inclogui no només la intencionalitat, sinó també els efectes, previsibles o no, dels nostres actes. De moment, difuminada la responsabilitat dels agents de fets monstruosos, com els perpetrats a Auschwitz, Hiroshima, l'Iraq, Síria, Palestina, o la dels actes terroristes reivindicats per DAESH, ens queda només una angoixant evidència: "creix el mal per raons que ignorem "(César Vallejo). Ens enfrontem a la impossible tasca d'integrar en la nostra imatge del món i de l'ésser humà actes brutals que xoquen amb els nostres esquemes cognitius i les nostres categories morals. Potser per evitar l'alarma, confusió, ansietat i desconcert que provocaria assimilar tals fets, els mitjans de comunicació els fan invisibles, com en el cas de Fàtima, o els desdibuixen a través d'una estratègia de trivialització de la mort (Z. Bauman, Por líquid). És així com, sense una anàlisi rigorosa de les causes profundes dels conflictes, contemplem diàriament a les nostres pantalles els assassinats més cruels, una brutalitat desproveïda de gravetat i de dolor, massacres aparentment inexplicables, la retransmissió de bombardejos en una presentació que recorda els jocs de la tecnologia més sofisticada; o la caiguda de "la mare de totes les bombes" a càmera lenta, amb un fons de música cool ... Per no analitzar la denominació de les operacions de guerra: "Arc de Sant Martí sobre els núvols", "Ferro taronja", "Esperit del tardor "," Pas oriental "," Primera pluja "," Cels blaus "," Núvols de tardor ", etc., que provoquen en la nostra ment una inquietant dissonància cognitiva. 
No obstant això, aquesta trivialització de la mort no conjura l'efecte devastador del mal, només ho difumina i l'expandeix permetent penetrar per les esquerdes més subtils de la nostra desassossegada vida quotidiana. Naturalizándolos, llevant-los gravetat, permetem que els mals "s'inflin i s'engrandeixin". I tot i que, concretament, ningú sigui responsable, tots som una amenaça per als altres. Ja no necessitem dimonis: qualsevol de nosaltres, en les circumstàncies apropiades, pot transformar-se en un monstre. I el mal jeu, latent, en el lloc més insospitat. És el preu de la manca de consciència i de l'evitació de la responsabilitat: podem viure una existència on el mal i la mort s'han trivialitzat, però no vam aconseguir escapar de la por, perquè "malament i por són bessons siamesos... potser siguin fins i tot dos noms diferents per a una mateixa experiència: un d'ells es refereix al que veiem o sentim, i l'altre al que sentim; un apunta a l'exterior, al món, i l'altre a l'interior "(Z. Bauman). No mirarem el cos crivellat de Fàtima, ens alliberarem d'aquest punyent dolor garantint la comoditat i l'ordre de la nostra vida, però esperarem ansiosos a l'enemic en doblegar qualsevol cantonada.La banalidad del mal
María Márquez
Universidad de Sevilla.
SHARE

- Francesc Puigcarbó

2 Comentaris :

 1. Una película que recomiendo encarecidamente, la de Hannah Arendnt, que creo se puede encontrar en You Tube.

  Todo empezó cuando lo de la "obediencia debida", o sea, culpar a los demás de los actos propios. E insisto, una gran parte de los filósofos neopositivistas logicos aprueban el hecho.

  Cuando en 1933 Hitler gano por las urnas el poder, inmediatamente promulgó una serie de leyes. Estas leyes iban contra un pueblo (da igual si era judío, musulmán o palestino, hablamos de la Ley), y si la Ley decía que los judíos eran perros, como lo decía la ley , eran perros sin derecho.

  Así, se fue homogeneizando el proceso, y se pasó a cumplir lo que el pueblo había dictaminado por medio de decretos. Obediencia debida, se le llamó.

  Pasó en la Argentina de Videla (33.000 desaparecidos); pasó en la Alemania de Hitler (6 millones de muertos); pasa ahora con los palestinos a manos de israel.

  ResponElimina
 2. la historia es repeteix, sempre pel costat dolent de l'esser humà.
  Buscaré pa pel·lícula d'Arendt.

  ResponElimina