Escena 1: Al final, una urna. Artur Mas la toca amb les mans. Al seu voltant, membres del PDECat de Mont-blanc celebren somrients el desafiament. El Govern català anuncia que obre el procés per comprar 8.000 urnes per al referèndum… Anuncia.
Escena 2: Una invasió de papallones reviu la il·lusió dels personatges. L’espectador no les veu, però percep l’efecte que la seva màgica aparició produeix en un letàrgic matrimoni de la burgesia catalana als anys 60 i un amic insolent, atrevit i encantadorament frívol. L’obra surrealista de Joan Brossa Diumenge, protagonitzada per tres actors enormes (Àngels Bassas, Àlex Casanovas i Abel Folk), encara es pot veure a La Seca-Espai Brossa de Barcelona. Un consell: abandoneu al carrer les pautes de la raó i deixeu-vos portar per la lírica de l’emoció. 
La imatge de l’urna ha causat un impacte balsàmic en les files independentistes. Finalment, una cosa pretesament real. Encara no hi ha data, ni pregunta, ni acord amb l’Estat. S’hi sumen els dubtes sobre el cens o la formació d’una junta electoral catalana, però és necessari donar mostres que l’anhel pot ser realitat. El temps s’esgota. Aviat sabrem si les urnes es materialitzen i planten cara a l’immobilisme del Govern central. O acaben convertint-se en una surrealista invasió de papallones. 
Escena 3: Mariano Rajoy concedeix 540 milions anuals més a Euskadi i un abonament retroactiu de 1.400, i 400 milions més a les Canaries.

L'urna papallona
emma riverola
elperiodico.cat