En la meva habitació el llit era aquí, l'armari allà i al mig la taula. Fins que això em va avorrir. Vaig posar aleshores el llit allà i l'armari aquí. Durant un temps em vaig sentir animat per la novetat. Però l'avorriment va acabar per tornar.
Vaig arribar a la conclusió que l'origen de l'avorriment era la taula, o millor dit, la seva situació central i immutable. Vaig traslladar la taula allà i el llit al mig. El resultat va ser inconformista. La novetat em va tornar a animar, i mentre va durar em vaig conformar amb la incomoditat inconformista que havia causat. Aleshores va succeir que no podia dormir de cara a la paret, que sempre havia estat la meva posició preferida.
Però al cap de cert temps la novetat va deixar de ser tal i no em va quedar més que la incomoditat. Així que vaig posar el llit aquí i l'armari al mig. Aquesta vegada el canvi va ser radical. Ja que un armari al mig d'una habitació és més que inconformista. És avantguardista. Però al cap d'un temps ... Ah, si no fos per aquest "cert temps". Per ser breu, l'armari al mig també va deixar de semblar una cosa nova i extraordinària.

Era necessari dur a terme una ruptura, prendre una decisió terminant. Si dins d'uns límits determinats no és possible cap canvi veritable, aleshores cal traspassar aquests límits. Quan amb inconformisme no n'hi ha prou, quan l'avantguarda és ineficaç, cal fer una revolució. Vaig decidir dormir a l'armari. Qualsevol que hagi intentat dormir en un armari, dret, sabrà que semblant incomoditat no permet dormir en absolut, per no parlar de la inflor de peus i del mal que fa la columna.

Sí, aquesta era la decisió correcta. Un èxit, una victòria total. Ja que aquesta vegada, "cert temps" també es va mostrar impotent. Al cap de cert temps, doncs, no només no vaig arribar a acostumar-me al canvi-és a dir, el canvi continuava sent un canvi-, sinó que al contrari, cada vegada era més conscient d'aquest canvi, ja que el dolor augmentava a mesura que passava el temps.

De manera que tot hauria anat perfectament si no és per la meva capacitat de resistència física, que va resultar tenir els seus límits. Una nit no vaig aguantar més. Vaig sortir de l'armari i em vaig ficar al llit.

Vaig dormir tres dies i tres nits d'una tirada. Després vaig posar l'armari al costat de la paret i la taula al mig, perquè l'armari al mig em molestava. Ara el llit està de nou aquí, l'armari allà i la taula al mig. I quan em consumeix l'avorriment, recordo els temps en què vaig ser revolucionari. 

- Un conte de Slawomir Mrozek.