L'Església no permet a un nen celíac d'Osca combregar amb una hòstia sense gluten Els pares es neguen que el menor faci la primera comunió amb vi, com ofereix d'alternativa el vicari. elperiodico


el Papa segons elmundotoday.com
La Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments ha emès un comunicat per ordre del Papa Francisco en què recorda el procediment a seguir en la confecció del pa i el vi destinats a l'Eucaristia.
Aquest document explica que els bisbes de tot el món són els que han de «vigilar la qualitat del pa i del vi» de la missa i, per tant, també als que els preparen. De la confecció abans s'encarregaven les comunitats de monges, encara que ara els productes «es poden trobar en supermercats, en altres negocis i a través d'internet».

En el comunicat del Vaticà insisteix en la necessitat de comprovar «qui és la persona encarregada de proveir el pa i el vi», que ha de ser algú «honest». A més, pel que fa al pa, les formes consagrades no poden ser sense gluten i han de ser de pa àzim, només de blat, pel que estan prohibides altres substàncies en la seva elaboració. Fins i tot, el Vaticà considera un «abús greu» introduir en l'aliment altres substàncies, com fruites, sucre o mel. El gluten, per tant, és sempre necessari, encara que està permesa la utilització de pa «amb poca quantitat» de la glicoproteïna. Ja em diran perquè és necessari el gluten els saberuts del Vaticà.

Així mateix, el Vaticà recorda que «està totalment prohibit utilitzar un vi del que es té dubte pel que fa al seu caràcter genuí o a la seva procedència». A més, «no s'han d'admetre sota cap pretext altres begudes, de qualsevol gènere», encara que el most, «suc de raïm fresc o conservat», sí que està permès. A part, el document especifica que tant el pa com el vi «poden estar preparats amb organismes genèticament modificats».

El Vaticà deu desconèixer que per fer les hosties es fa servir farina que tambè ha estat manipulada. El pa àzim o pa sense llevat és un tipus de pa que s’elabora barrejant farina amb aigua i formant una massa a la qual s’afegeix sal i es dóna forma abans de sotmetre-la a una alta temperatura, però aquesta farina que es fa servir per fer les hosties tampoc es pura, amb gluten o sense.

El que em pregunto, la clau de tot, és a l'hora de donar la comunió als feligresos, si el mossen de torn, pregunta amb dos calzes, un a cada mà: "la hòstia amb gluten o sense"