Wayne Lotter se suma a la llarga llista d'assassinats per defensar la vida i la natura publicada per The Guardian: 117 activistes en el que va d'any, 118 amb ell -
Els que disparen el gallet contra els activistes actuen a les ordres de les grans corporacions, les empreses extrtactivistes i les màfies aliades.

Wayne Lotter, que portava tres dècades defensant als elefants a l'Àfrica, va ser assassinat fa pocs dies a Tanzània. Li van donar diversos trets quan anava en taxi per Dar es Saalam. Ho va confirmar la PAMS Foundation, organització conservacionista que Lotter havia cofundat, i ho ha denunciat la reconeguda primatòloga Jane Goodall, que considera un "heroi" a aquest lluitador pel medi ambient i els altres animals. La policia tanzana assenyala com a culpables del crim a bandes il·legals de comerç d'ivori i de caça furtiva, que l'heroi va ajudar a reduir en un 50%.

Wayne Lotter se suma a la llarga llista d'assassinats per defensar la vida i la natura publicada per The Guardian: 117 activistes en el que va d'any, 118 amb Lotter. El 2016 van ser assassinats 201 defensors de la terra. Brasil, Colòmbia, Filipines i Hondures tenen el sinistre record de víctimes, però els herois del medi ambient també són eliminats a Mèxic, Guatemala, Índia, Kenya, República Democràtica del Congo... A Argentina, l'artesà Santiago Maldonado està desaparegut després de la repressió exercida per els militars argentins contra la comunitat maputxe que ocupa des de fa dos anys una petita part de les 900.000 hectàrees que Luciano Benetton i la seva família exploten a la Patagònia. The Guardian i Global Witness calculen que, a aquest ritme, quatre persones heroiques seran assassinades cada setmana per aquests motius.
No és casualitat que, mentrestant, Donald Trump prohibeixi a la seva Administració utilitzar el terme "canvi climàtic", així com les expressions "reduir gasos d'efecte hivernacle" o "extreure carbó", tal com va fer saber el Servei de Conservació de Recursos naturals als seus diferents departaments, segons uns correus interns als quals també The Guardian va tenir accés. No és casualitat perquè els que disparen el gallet contra els activistes actuen a les ordres de les grans corporacions, les empreses extractivistes i les màfies aliades. Al magnat Trump no li interessa la conservació dels recursos naturals perquè va en contra de les seves obtuses mires i els seus a curt termini interessos, únicament econòmics. Amb la violència que el caracteritza, aquest vergonyós mandatari mundial ha anunciat que els Estats Unisdos es retira del ja de per si insuficient Acord de París sobre canvi climàtic, i ha dissolt a Washington seu Comitè Assessor sobre aquesta matèria.

A hores d'ara de destrucció planetària, podríem dir que el món es divideix entre els que fomenten aquesta destrucció, com Trump, els seus esbirros multinacionals i els còmplices polítics, i els que atenen a l'última trucada que dóna nom a l'imprescindible bloc que publica eldiario.es, els impulsors alerten que la crisi de règim i de civilització no se superarà sense atendre a la crisi ecològica. "No volem prestar atenció a les persones que ja fa dècades vénen repetint i repetint insistentment el mateix amb una raó aclaparadora: cal canviar de model ja que l'actual no funciona perquè és insostenible i el insostenible, tard o d'hora, acaba caient", escrivien recentment Marga Mediavilla i Jorge Riechmann a Última Crida.

No només no volem prestar atenció a aquestes persones sinó que els seus assassinats gairebé passen desapercebuts o s'obliden amb rapidesa. Però una xifra de morts com la que componen hauria de generar una alarma social i política a escala mundial. Perquè és una xifra que s'adona que la violència contra els recursos naturals i contra la vida de tots s'està personalitzant per eliminar els obstacles més visibles (més valents) i amb fins dissuasoris, atemptant contra aquestes persones el activisme suposa una amenaça per als interessos de gent com Trump. Perquè Trump no està sol: representa, en realitat, al capital transnacional de les empreses mineres, agroalimentàries, de la fusta, hidroelèctriques i de caça furtiva, com la que, probablement, ha assassinat a Lotte.

"El nostre territori", escriuen Mediavilla i Riechmann, "està sent engolit pel Sàhara i això hauria de provocar una immensa mobilització social que ni es veu ni s'espera, i, en canvi, és un problema d'una rellevància històrica enormement més gran que totes les controvèrsies Madrid-Barcelona que ocupen pàgines i pàgines en els diaris "L'article va ser publicat el passat mes de juny, per la qual cosa encara no s'havien produït els terribles atemptats a Catalunya. Si ve al cas és perquè la controvèrsia a què es refereixen els autors (que no té res a veure amb les víctimes de Barcelona i Cambrils ni amb la conseqüent mobilització social que ha generat aquest dolor) s'ha intensificat i visibilitzat en aquests dies, omplint moltes més pàgines en els mitjans que els altres 118 assassinats en el que va d'any. Assassinats per defensar, per exemple, als elefants a l'Àfrica. Elefants com els que ha assassinat, per cert, el pare de Felip l'Esbroncat. - eldiario.es