La Iniciativa Minerva, o com provocar una guerra civil "científicament" calculada - Carlos Santa María - actualidad.rt.com.


Un recent estudi estableix que la derrota de Hillary Clinton es va deure en gran part al fet que els votants de la classe treballadora en les zones més pobres i amb més nombre de baixes en les guerres de l'Iraq i l'Afganistan no van donar suport al Partit Demòcrata, a qui van identificar com el principal partit de la guerra i el militarisme. Així, es va confirmar l'afirmació realitzada des d'aquesta columna, segons la qual el públic llatinoamericà de països vassalls creia erròniament que Hillary Clinton i Barack Obama eren capdavanters de la pau, desconeixent la deportació de més de tres milions d'immigrants i confiant en la seva segura elecció .

Cal confirmar que la manipulació mediàtica es recrea amb anàlisi metodològica per descobrir eines de control del comportament humà, i el Pentàgon ha utilitzat als científics socials des de fa dècades per tal d'exercir pressió o domesticació. En aquest sentit, s'ha creat el programa Minerva per neutralitzar el descontentament social mundial causat pels diversos problemes sociopolítics vigents i aguditzats per les elits bèl·liques.
Minerva és una iniciativa d'investigació del Departament de Defensa dels EUA que finança amb milions de dòlars a universitats per modelar la dinàmica, els riscos i punts d'inflexió dels disturbis civils a gran escala al planeta sota la supervisió d'agències militars pròpies. Està dissenyat per a desenvolupar "idees de guerra combatives rellevants, immediates i a llarg termini", que siguin útils a alts funcionaris i prenedors de decisions en "la comunitat política de defensa", i per informar els "comandaments combatents" de la seva operativitat.

Aquest treball estratègic posseeix quatre punts bàsics: conèixer els crítics del règim nord-americà per identificar probables terroristes; seleccionar a les universitats de països insubmisos a líders destacats per tal d'involucrar-los ideològicament; emprar la ciència per descobrir lleis i processos associats a la desestabilització social; conèixer tècniques de falsificació aplicada a les xarxes i crear escenaris ficticis.
Així, l'estudi selecciona líders potencials que s'integrin decididament a grups violents o terroristes, similars a Daesh o Al-Qaida, que no trepiden a matar, cremar, assetjar a l'autoritat legítima, basats en l'estructura emocional de les persones (odi fonamentalment) , per sobre la raó. Així mateix, es vincula a les universitats on es coopta dirigents que coadjuven en processos de mobilització per desestabilitzar governs no afectes a USA.

Una meta és millorar la comprensió bàsica del Departament de Defensa sobre les forces socials, culturals, conductuals i polítiques, en països i regions d'importància per als Estats Units Entre els projectes adjudicats per al període 2014-2017 es troba un estudi dirigit per la Universitat de Cornell, gestionat per l'Oficina d'Investigació Científica de la Força Aèria dels EUA, que té com a objectiu desenvolupar un model empíric "de la dinàmica de la mobilització dels moviments socials "i de la" la massa crítica "de 'contagis socials' mitjançant l'estudi dels seus" empremtes digitals ". Pel que fa a les xarxes i pàgines virtuals, els missatges i converses de Twitter s'examinaran per identificar individus mobilitzats que puguin generar un 'contagi social'.

L'any passat, la Iniciativa Minerva va finançar un projecte per determinar qui i per què no es converteix en un terrorista, on s'involucra a les "causes radicals" promogudes per ONG pacífiques: per al Departament de Defensa, els moviments de protesta, de canvi social i l'activisme en diferents parts del món són una amenaça a la seguretat nacional dels EUA Aquest any, la Universitat de Washington i l'Oficina d'Investigació de l'Exèrcit dels EUA tractaran de descobrir l'origen, característiques, condicions i conseqüències dels moviments dirigits a canvis polítics i econòmics a gran escala, abastant 58 països en total.

Els professors universitaris David Price i James Petras coincideixen que hi ha una militarització de les ciències socials, finançant investigacions vinculades a les operacions de contrainsurgència del Pentàgon per Minerva i estudiant les emocions per avivar o sufocar moviments de base amb motivacions ideològiques. Complementa aquesta política la infiltració d'agents encoberts a Internet per manipular, enganyar i destruir reputacions, comprometent la integritat de la pròpia Internet. En conclusió, ciutadans que desconfiïn d'un règim neoliberal són agressors o violents potencials que han de ser controlats abans que comencin a "subvertir" la societat. 
Contrasta aquesta posició oficial amb la hipocresia demostrada en el cas de Veneçuela, on el règim nord-americà encoratja els grups violents a enderrocar un govern que no s'inclina als seus desitjos ni rendeix pleitesía. 

Si la "radicalització de la desobediència civil" ocorregués en els carrers de Washington, amb armes letals casolanes i un discurs colpista, serien immediatament qualificats com a terroristes. Als Estats Units, qualsevol manifestant que desobeeix la llei o intenti protestar sense permís s'enfronta la detenció i càrrecs penals. Si fes servir armes contra les forces estatals o un discurs violent contra el Govern o el president, pagaria amb molts anys de presó. Si assassinés un policia, la mort seria la seva condemna. Finalment, és factible predir que aquests estudis no seran capaços de prevenir tots els efectes interns que succeiran a Estats Units, ni els externs, ja que l'objectiu no és comprendre el que succeeix i esmenar els errors, sinó controlar i reprimir per continuar amb els seus interessos erronis, fal·libles, interventors. Només la investigació per augmentar la pau i la felicitat social ha de ser el principi de la ciència com a eina analítica.