Un grup de jubilats fent ús i desgast d'un banc públic al Parc el retiro de Madrid - -
El pagament d'impostos suposa dedicar un percentatge dels guanys de treballadors i empreses, entre d'altres, a la Hisenda Pública. No obstant això, hi ha una substancial diferència en l'esforç relatiu d'uns i altres. En IRPF, el tipus efectiu mitjà, després de deduccions i bonificacions, va ser del 14,9% el 2015. Així ho assegura l'últim informe de recaptació de l'Agència Tributària. És a dir, més del doble del 7,3% del resultat comptable que van aportar les grans empreses en Societats aquest mateix exercici, també després de les corresponents reduccions. També per sobre del 12,2% de les pimes.
La pregunta que sovint em faig, concretament el 25 de cada mesos: per que els jubilats hem de pagar l'IRPF, pagar és un dir, el descompta el sr. Montoro de la transferència de la pensió, en el meu cas 333,64 euros cada mes, el que em sembla injust i fins i tot il·legal. 
L'explicació de per que paguem o ens dedueixen l'IRPF és pelegrina, gairebé grollera: En estar jubilats deixen de ser cotitzants de la seguretat social i passem a ser perceptors, per tant no paguem seguretat social. Però seguim pagant IRPF perquè seguim usant els carrers, l'enllumenat públic, els autobusos, els bancs del parc etc... En definitiva, no paguem Seguretat Social per estar jubilats però paguem IRPF perquè no estem morts.
¿I que té a veure una cosa amb l'altra?, els nens no paguen IRPF ni els animals i també usen aquests carrers, aquest enllumenat, els autobusos o els bancs del parc. Tant me fa, això de descomptar l'IRPF als pensionistes és com a mínim alegal, i hi hauria algú que hi entengui de posar-se seriosament per eradicarlo, després de tota una vida cotitzant aquest descompte de l'IRPF em sembla injust i fins i tot obscè. Els treballadors no hem pogut dotar-nos d'aquests milionaris fons de pensions que s'han adjudicat els exbanquers corruptes, o exministres de dubtosa reputació. A Brussel·les en diuen alguna cosa sobre aixó.