ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

RESIGNACIÒ


Un article d'Antoni Puigverd a la Vanguardia que és d'una honestedad que, sobretot venint d'ell, cal agraïr i valorar. Compte per que estàn passant coses i actuacions que fan que uns quants - de moment - resignats amb el procés, deixin de ser-ho. 

Quan l’independentisme va sortir del marge per convertir-se en el principal nervi català, vaig descriure’l com una reacció al·lèrgica a una llei que no deixa ni tan sols la sortida contemplada per la llei (i no és un joc de paraules: el TC ­avisa que el referèndum no es pot fer; però en una famosa sentència del 2010 va esmenar un referèndum que sí que es podia fer).

El Govern central, així com els mitjans, els tertulians i quasi tots els partits espanyols proposen una sortida: “Canvieu la Constitució”. Ho diuen seriosament, però sembla una burla, ja que la societat espanyola se sent ben còmoda amb la Constitució i no té cap ganes de canviar-la. Certament: cada ciutadà fa un esforç d’adaptació al comú, però més enllà d’aquest esforç genèric, la majoria dels ciutadans espanyols senten que la Constitució és un vestit que els va força a mida (només el qüestionen els indignats, que encarna Podem; també se n’han sentit exclosos).

Els catalans van votar la Constitució: esperant que el vestit no es tornaria una cotilla. Ara molts d’ells troben que comprimeix de manera abusiva i asfixiant. Però no tenen força demogràfica per canviar-la. Se senten engabiats. Lògicament, la ciutadania espanyola ho viu d’una altra manera: no pot, ni vol, entendre les il·lusions i problemes del catalanisme. Per això s’han popula­ritzat en tertúlies espanyoles les visions caricaturesques (el tòpic de la pela) o els judicis temeraris sobre els catalans (estan malalts, adoctrinats, fanatitzats, fracturats...). La trista conclusió d’aquest panorama és que només hi ha dues sortides: resignació o ruptura.

Predicar la por i demanar resignació ha estat la recepta dels moderats catalans, que no poden oferir res més que el seu desig de diàleg, ja que l’Estat ha negat per activa i passiva el diàleg sobre les tres substàncies: finançament, cultura pròpia i competències. De fet, l’Estat insisteix fins a extrems grotescos en la uniformació. Per exemple: ara no deixa que el Govern del president Puig es dirigeixi en valencià al de Puig­demont. Aquest context empeny en­cara més els independentistes a tirar pel dret. Molts no volen saber que la cosa acabarà malament. D’altres sí que ho saben i, tanmateix, persisteixen en el seu camí. De manera fatalista, com qui, conscient de la irreversibilitat de la seva malaltia, tria l’eutanàsia. Rebutgen les cures pal·liatives que prometen els moderats (els quals, de fet, no tenen a la farmaciola ni una aspirina per oferir).

L’aeroport del Prat s’ha convertit en la metàfora que ho resumeix tot: fa deu anys, moderats i empresaris van de­manar des de l’Iese la descentralització aeroportuària. L’Estat no va cedir. Els moderats van callar. Aena, que representa els interessos de l’Espanya radial, va privatitzar-ne parcialment la gestió. Resultat: Aena extreu enormes bene­ficis del Prat mentre li redueix la inversió en seguretat i serveis. Jo puc ser contingut personalment, però no puc tancar els ulls a la realitat. Davant d’aquest panorama, no tinc l’atreviment de recomanar contenció, és a dir, resignació.

Resignació - ANTONI PUIGVERD 
lavanguardia-com

Publica un comentari a l'entrada

7 Comentaris

  1. Siendo como es, un problema muy serio, y tocando como toca el tema el Sr Puigverd, hay ciertas cosas que no me dejan de sorprender.
    El aeropuerto no traspasa competencias porque es un área "sensible". Pero resulta que se privatizan sus servicios y se la dan al mejor postor en baratura, que es AULEN.
    Punto dos: Se saca a la G.C. que es la que garantiza la seguridad (entre comillas porque seguro en los aeropuertos no está nadie), y se pivotan los registros en personas que ganan 850 euros al mes a tungadas de 76 vuelos la hora (se muy bien el número de vuelos ). Uno aguanta las tres primeras horas, pero no las siguientes, que son extras pero que no pueden superar el coste de 8 euros brutos al día. (Ojo que los datos son exactos).
    Punto tres: Se espera que venga el verano con la misma capacidad de personal y sin sustituciones por las bajas laborales, pero resulta que el incremento pasaje hora aumenta hasta escalas imposibles.

    Al director de AENA habría que suspenderle inmediatamente de empleo y a la puta calle, por inepto.
    Me sabe mal por los trabajadores de AULEN , pero las revisones deberían hacerse por la G C o por los Mossos de Escuadra, aquí a la discreción de los políticos, dicharacheros, columnistas, blogeeros, repartidores, ideólogos y demás, ya me da igual a la autoridad quieran poner, pero nunca por una empresa privada.

    Las empresas privadas están para servicios comunes, no para servicios específicos que ha de hacer el Estado, como es el de vigilar la seguridad de los pasajeros, el traslado de drogas, el contrabando de animales...

    No me extraña nada que hagan huelga. Si todo está hecho con el culo. Sólo pueden salir pedos.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. com no m'hi fixo, i tampoc biatjo gaire en avió, no sabia que havien externalitzat aquest servei, acostumat a que fos la Guardia Civil la que reralitzava aquestes tasques. Externaliza que algo queda, segur que s'estalvien diners i per això ho fan.

      Elimina
  2. No se, pero creo que la Constitución se hizo pensando que en un futuro nadie amenazase con irse como chantaje al resto de España, eso creo yo, y que con esa espada de Damocles encima consiguiesen lo que ellos, y digo ellos, no los catalanes en su conjunto apeteciesen. Se hizo, creo, pensando en un bien común, pensando en un horizonte de desarrollo, con sus virtudes y sus defectos, aunque la verdad, no creo que difiera mucho en su composición con la del resto de países europeos y sus conceptos más discutibles desde allí como la indisolubilidad de la nación, es calcada a la que proponen para la "nueva" Cataluña.
    Las huelgas pasan, centralizados o no, solo hay que ver el Metro de Barcelona (que creo no esta centralizado) y son los derechos de los trabajadores los que se juegan, no los de los territorios (aunque nunca he entendido mucho eso de los derechos de los territorios). Respecto a que unos se dirijan a otros en publico en un idioma que ellos solo conocen, pues no se, pero si estas en una reunión con albaneses que hablan español y hablas de temas comunes, no creo que sea ningún atentado a su idioma que hablen español, es más cosa de sentido común, pero es mi opinión.

    Y otra cosa he leído, no se si es cierto o no, que esa es otra, que el Ayuntamiento de Sabadell en su política "correctora" quiere quitar una calle a Antonio Machado por franquista y me he acordado de sus versos, esos que pones en no pocas ocasiones y a los que, por otra parte, no les falta razón en el fondo:

    "Castilla miserable, ayer dominadora, envuelta en sus andrajos, desprecia cuanto ignora."


    Lo que pasa es que ahora no es Castilla...

    Lo siento Francesc, y lo siento de corazón, porque estoy seguro de que si nos conociesemos en directo es muy posible que existan más coincidencias que divergencias entre nosotros, no lo se. Pero esto ya me cabrea, me aburre, básicamente estoy hasta los huevos de tanta tontería, porque para mi esto es un perdida de tiempo ingente, estúpida y absoluta.
    Lo siento, de verdad, lo siento, pero yo nunca miento y digo nunca, y tampoco soy persona de dos caras, aunque sea "informaticamente hablando".

    Un saludo y cuídate, porque si no lo haces tu, nadie lo hará por ti.

    P.D. Si crees conveniente borrar este comentario, no me enfadare, ni me lo tomare a mal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. lo del ayuntamiento de Sabadell, lo publiqué en el artículo anterior, incluso esta frase de Don Antonio, sucede que luego ERC del mismo ayto lo han desmentido, dicen que fué un estudio externo pero que sólo va a cambiar las calles franquistas.
      En cuanto a la Constitución que por cierto AP no votó, ya no lo sé, pero lo que dice Puigverd siendo como és muy honesto debe ser cierto, o se acerca a ello.

      Elimina
  3. És el que tenen les metàfores quan es fan reals i abandonen la poesia. És el que tenen les Constitucions quan el pas del temps deixa veure el que s'amaga sota les catifes que en el cas que ens ocupa és el de sempre.

    1898-1936 (quaranta anys)

    1936-1975 (quaranta anys)

    1975- 2017 (quaranta anys)

    Si fa no fa.

    Si uno no quiere dos no se casan, pero si uno sólo quiere dos sí se divorcian.

    En fin, nadie conoce el futuro.

    ResponElimina
  4. Aquest article del Puigverd és com dius, un article honest d'un home que crec honest també.

    ResponElimina