Quan el percentatge a favor del referèndum aconsegueix en una societat el 80%, no és possible que es pugui obrir un debat polític normalitzat en absència del mateix. Sense referèndum, els no independentistes estan pràcticament privats de la paraula i condemnats, per tant, a l'esterilitat. - Javier Pérez Royo - Catedràtic de Dret Constitucional.
La celebració d'un referèndum a Catalunya, per tal que els ciutadans d'aquesta comunitat manifestin la seva voluntat de mantenir la seva integració dins de l'Estat espanyol o d'constituir-se en Estat independent, s'ha convertit en una condició sine qua non perquè la competició política pugui desenvolupar-se d'acord amb el cànon del que es considera que és una competició democràtica en qualsevol país civilitzat.
És veritat que al constituent espanyol de 1978 no se li va passar tan sols pel cap que pogués arribar a celebrar-se un referèndum, per tal que Catalunya i País Basc poguessin independitzar-se. En això el president del Govern té raó. El que passa és que, per tractar d'evitar que aquesta eventualitat pogués arribar a plantejar-se, va ser per al que es va dissenyar en la Constitució la via d'accés a l'autonomia de les "nacionalitats" que "en el passat haguessin plebiscitat afirmativament projectes d'Estatuts d'autonomia ", que consistia en el pacte entre els parlaments d'aquestes comunitats i les Corts Generals, que posteriorment seria sotmès a referèndum. El pacte entre el Parlament de Catalunya i les Corts Generals i el referèndum dels destinataris del pacte és la Constitució Territorial de 1978. Atès que la reforma d'aquesta Constitució Territorial exigia la renovació del pacte entre els dos parlaments i la ratificació del mateix en referèndum , el constituent va considerar que mai es plantejaria la convocatòria d'un referèndum d'independència. El procés dissenyat en la Constitució per a l'aprovació i reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya garantia que així seria.
I així ha estat fins que el TC va aprovar la STC 31/2010, sobre la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya aprovada i en vigor des de 2006. Fins a aquest moment el percentatge de ciutadans a Catalunya que acceptaven la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, l'anomenat "bloc de la constitucionalitat", com a fórmula d'integració de Catalunya a l'estat espanyol ha estat sempre al voltant del 80%. L'independentisme ha estat una opció gairebé anecdòtica fins a 2010.
És la STC 31/2010 la qual ho va canviar tot, en la mesura que va destruir la Constitució Territorial de 1978. La STC 31/2010 va desautoritzar el pacte assolit entre el Parlament i les Corts Generals i va desconèixer el resultat del referèndum de ratificació de l'esmentat pacte. Els dos elements essencials d'aquesta Constitució Territorial, el pacte interparlamentari i el referèndum, van quedar invalidats com a fórmula d'integració de Catalunya a l'Estat.
A partir d'aquest moment, es produeix una transferència del suport ciutadà del "bloc de la constitucionalitat" a la convocatòria d'un referèndum perquè els ciutadans de Catalunya es pronunciïn sobre la seva integració en l'Estat. El mateix 80% que ha estat donant suport ininterrompudament des de l'entrada en vigor de la Constitució i l'Estatut dit "bloc", ha passat a donar suport a la convocatòria del referèndum. Tots els estudis d'opinió ho confirmen. Entre el 70 i el 80% es xifra el suport a Catalunya a la celebració del referèndum. Això és el que ha passat entre 2010 i 2017.
Quan això passa, quan el percentatge a favor del referèndum aconsegueix en una societat el 80%, no és possible que es pugui obrir un debat polític normalitzat en absència d'aquest. Sense referèndum falta l'oxigen imprescindible perquè pugui existir un debat polític. L'únic discurs possible és el de la reclamació que el referèndum se celebri. O dit d'una altra manera: l'únic discurs possible és el que en aquest moment representa el nacionalisme independentista.
Mentre no s'acordi la celebració d'un referèndum, els no independentistes estaran pràcticament privats de la paraula i condemnats, per tant, a l'esterilitat. Ho estem comprovant des 2012. L'única veu que es ve sentint des de llavors és la del nacionalisme independentista. Una veu que pràcticament no hi havia estat present en el sistema polític català en democràcia, ha estat escoltada per un terç del cens electoral, que és un 47% dels ciutadans que exerceixen el dret de sufragi que acaba conformant una majoria absoluta parlamentària.
Al davant no hi ha pràcticament res. Hi pot haver una majoria social que no vol la independència. Però es tracta d'una majoria que no pot expressar-se políticament com a tal. Es veu obligada a expressar-se d'una manera fragmentada i inconnexa, convertint-se d'aquesta manera en poc rellevant políticament. Mentre la posició del Govern de la nació segueixi sent la que és respecte del referèndum, no hi ha debat polític possible a Catalunya ni entre Catalunya i Espanya. Els partits de govern d'Espanya, PP i PSOE, la presència rellevant en el subsistema polític català és indispensable perquè aquest subsistema pugui considerar-se part del sistema polític espanyol, estan condemnats a la marginalitat. I cada vegada més. L'Estat no pot estar absent de Catalunya. No pot ser present exclusivament com "enemic", com el va qualificar en el seu dia Artur Mas. Cal donar-li la possibilitat a l'eventual majoria social no independentista que s'expressi políticament com a tal, restaurant-d'aquesta manera les condicions que facin possible un debat polític digne de tal nom. Ja no hi ha possibilitat de fer marxa enrere i aturar la història en un moment en què no hagués estat necessari la celebració del referèndum. No hi ha debat polític possible sense la celebració del referèndum. Hauria estat preferible no arribar a aquest punt. Però hi hem arribat.
Y a la pregunta a : "...Mentre no s'acordi la celebració d'un referèndum, els no independentistes estaran pràcticament privats de la paraula i condemnats, per tant, a l'esterilitat. Ho estem comprovant des 2012..."(y mira que estoy intentando dejar el tabaco), le antepongo otra pregunta que desde mi punto de vista, y llegados a este extremo, se hace imprescindible:
ResponEliminaEl referendum, y a tu entender, que es el que suscribe el escrito, ¿ lo ha de votar solo los residentes en el perímetro de Catalunya , o deben participar los que de forma directísima (comercio, industria, amigos, familia, bienes, capital monetario, intereses empresariales, acciones diversas - bonos, pagarés -...) tienen relación con Catalunya, o sea, el resto de España.
La pregunta no es baladí, es una pregunta que creo tiene todo el mundo en el recinto donde se juega la partida, (42 millones de habitantes), y que por ende tiene en derecho de saber la respuesta.
Salut
Aquest escrit és el més lúcid i sensat que he llegit en molt de temps.
EliminaPersonalmente discrepo de este señor, aunque yo no sea Profesor de Derecho ¿porque un gobierno solo se preocupa del referendum para algunas cosas? ¿porque Cataluña no ha cambiado su injusto sistema electoral copiado del español? ¿porque no listas abiertas en Cataluña? qué es lo más democrático que hay ( a mi parecer) ¿porque nunca el gobierno catalán ha hecho referendum de nada que si podía hacer? ¿cuantos querian un referendum hace seis años sin que el gobierno regional estuviese con el mazo continuamente, antes del helicóptero de Mas? ¿cuantos querrian un referendum si el gobierno no hiciera de este su único tema en dos años?.
ResponEliminaPolitizar la sociedad es peligroso, cómo es peligroso que la gente no se entere y no sea consciente de nada. Hablan de ruptura y democracia, suponte que decimos que si y luego resulta que democráticamente el resto de España, democráticamente, haciendo un referendum sobre las condiciones dice que no las acepta y que verdes las han segado, el conflicto está asegurado y la pregunta es ¿para que? ¿a quién beneficia?
No se convocado esto desde la serenidad sino que empezó con el video que puse el otro dia en mi blog, España nos roba como monotema, con el gobierno de allí como juez y parte y eso no es democracia.
Este tema nos traerá unos años de retraso, una pérdida de dinero, esfuerzos y voluntades ingente y en el mejor de los casos, no habrá servido para nada y el peor solo servirá para crear el germen de un conflicto real , de los de verdad y siempre me viene la misma pregunta ¿a quién beneficia? y, perdona, yo no trago con lo de la voluntad del pueblo, porque esta "revolución" no viene de abajo a arriba como lo de los desahucios, la factura de la luz y muchas cosas más que ocurren aquí, esto viene de arriba para abajo y huele bastante mal. Imaginate que el Gobierno central hubiera dedicado la misma parte de su presupuesto que el de alli a una campaña para eliminar las autonomías haciéndolas culpables de todos los males del país, los mismos medios, a la misma escala que el de allí, ¿cuánta gente hubiera ahora en España dispuesta a pedir un referendum para eliminar las autonomías después de siete años criminalizando el sistema desde el gobierno? te aseguro que mucha y sin embargo, la realidad es que los que queremos quitar las autonomías actuales, quitar Cortes que sobran y poner gestores que actúen, para igualar derechos y oportunidades somos muy pocos. Pero que me den los mismos medios y en igual escala que los llevados allí con el famoso referendum y veras que aparecen como setas, incluso en Cataluña. Esto no es un choque de trenes, es un choque de cabestros y Goya lo pintó hace años, es la disculpa del mal gobernante, el pretexto del que no tiene soluciones y va a ser la amnistía de los incompetentes, aqui y alli. Pero los que pagaremos la fiesta seremos nosotros, sobre todo los que no somos funcionarios y no tenemos las habichuelas aseguradas, en 2011 me bajaron el sueldo un 30%, a mi y a muchos otros, a otros les mandaron a casa, a aquellos les echaron de la suya, otros se suicidaron por no poder pagar, familias a la calle, ladrones, sinvergüenzas y un modelo económico ineficaz, ¿que han hecho porque esto no vuelva a ocurrir? nada, y saldrán amnistiados con este tema, impunes de su estulticia, pereza y dejadez, "los junos y los jotros".
Como ves yo no meto a la gente que vivis alli y que os sentís catalanes en esto, porque llevo toda mi vida hablando con gente de muchos sectores, profesiones y estatus sociales y somos iguales aqui, que alli.
Para mi, y lo vuelvo a poner, esta frase de Hamlet, le viene de perlas a este tema:
"Cuantas veces con el semblante de la devoción y la apariencia de acciones piadosas, engañamos al diablo mismo.."
Es imposible discrepar un apice si se lee con atencion y se entiende el texto. En el se trata de la raiz del problema que no es de Catalunya y de paso da las claves para la solucion.
ResponEliminaSi no se entiende este texto, no de ha ente dido nadq del porque hemos llegado hasta aqui. Porque esta revolucion ha emprzado desde abajo y desde abajo culminara mande quien mande aqui i alli.
Un abrazo
El texto empieza con un afirmacion, a todas luces, erronea
Elimina"Quan el percentatge a favor del referèndum aconsegueix en una societat el 80%"
No es eso lo que votasteis allí, de hecho los partidos pro referendum ni siquiera consiguieron la mayoría de los votos.
Cuando partes de una premisa que no es cierta, es posible que todo el razonamiento no sea correcto. En tu caso y seguro que más gente quiere decidir sobre Cataluña, como somos muchos que queremos decidir sobre España, pero eso del 80%, según las últimas elecciones, no es cierto.
No es erronea. El 80% quiere votar. Si. No. O en blanco.
ResponEliminaLa decision corredponde solo a los ciudadanos de catalunya. Seamos serios y si se hubiese hecho anted habria ganado el no y problema resuelto.
Si Catalunya se quiere ir lo deben decidir unica y legitimamente sus ciudadanos.
Pues yo defiendo que si se quieren cambiar las fronteras actuales de España o lo deciden todos los españoles o ninguno. Y que lo que se quiere hacer allí nos roba nuestro derecho a decidir, es mi sentimiento
EliminaNo te preocupes. Aunque si eso sucediera, no ha lugar. Es un derechyo solo de todos los ciudadanos de Catalunya. Aqui y en cualquier otro sitio como Escocia o el Quebec. O en su dia cuando los Araneses pidan su independencia
ResponEliminaSegún tu planteamiento si Barcelona dice no, se queda en España. Total, ¿que pintan los de Gerona decidiendo sobre Barcelona?
EliminaEsto no funciona asi. Es una burda manipulacion y deberias saberlo. Todos deciden entre todos esto es muy viejo se llama democracia.
ResponEliminaErgo sobre España deciden los españoles... estoy de acuerdo.
EliminaCatalunya ha sido de España. No España. Lo que en Madrid dicen el hecho diferencial. De todos modos yo no me preocuparia mucho. Nadie tiene ni.puta idea de que pasara. Aunque en esta lid perderan todos. Unos y otros y no veas -como yo- los equidistantes.
ResponElimina