La singularitat de Catalunya, el fet diferencial, és que ha d'exercir el dret a l'autonomia amb base a un Estatut que no ha estat aprovat pel seu Parlament i ratificat pels ciutadans, sinó que li ha estat imposat per l'Estat amb la connivència del Tribunal Constitucional, ja que l'aprovat pel Parlament i ratificat pels ciutadans se'l van carregar Mariano Rajoy, Alfonso Guerra i el TC, i d'aquella pols venen aquests fangs.
La tornada a l'Estatut com demana Felipe Gonzáles és una quimera. Si fos un problema dels de dalt, de les elits, es podria trobar una forma d'arreglar-ho. Però no és així. Qui hagi seguit els esdeveniments de Catalunya en aquests últims anys, haurà pogut comprovar que l'impuls del 'Procés' no ha vingut de dalt, sinó de sota, que és el que a Madrid han estat incapaços de veure i entendre. Al llarg d'aquests últims set anys els electors han desautoritzat a tots els partits que eren al govern en les successives eleccions. Al PSOE (PSC), que encapçalava el tripartit a la tardor de 2010; CiU, presidida per Artur Mas; CiU i ERC (Junts pel Sí), el 2015). Tots els sondejos coneguts indiquen que si se celebressin eleccions els resultats per als que són al govern ara mateix globalment serien encara pitjors, llevat d'ERC.
I no obstant això, el 'Procés' no es desinfla. El que li dóna consistència és el nombre de ciutadans que li donen suport i que es mobilitzen i es mobilitzaràn diumenge per fer-lo visible i no els partits que estan al capdavant, respecte dels quals hi ha molta desconfiança entre la ciutadania. Si això no s'entén, no s'entén res. Espero que això no deixi de tenir-ho present ningú a partir del 2 d'octubre, car de no ser així, prendrem mal.
No creo que haya nadie en la península que no sepa que hay en Catalunya un hecho diferencial.
ResponEliminaNo es mejor, ni peor que el resto de España, simplemente es diferente.
Nace ya con el idioma, que nos da da señas de identidad (palabra a tener en cuenta).
Catalunya tiene orígenes totalmente diferentes al resto (como los gallegos, de los Celtas; o los vascos, donde se creen que su idioma proviene del Cáucaso - revista Sapiens-).
Pero no es peor, ni mejor, como nos decía Paco Candel, es simplemente diferente ( hecho diferencial). Pero el idioma, siendo un derivado del latín, como el castellano o el gallego, marca fronteras, es indudable y creo todos estamos de acuerdo.
Pienso que España tendría que ser un éxito, y que no lo es. ¿En qué territorio hay cuatro idiomas?
Aquí, desde Clavero Arévalo (café para todos) todo ha sido un fracaso. Fracaso que el mismo Tarradellas dijo que era imposible de llevar a cabo, sólo por simple experiencia.
Es insostenible las comunidades con una sola provincia con senado y congreso (Murcia, Ceuta, Melilla, Madrid, Santander ...) ¿porqué ?, porque su PIB (y ahora la respuesta), es inferior al gasto ocasionado por el funcionamiento de la alta cantidad de funcionarios, más los débitos de su sanidad, su educación, sus pensionistas y su mantenimiento en infraestructuras. Y porque el dinero de todos sus habitantes en el momento y en el cajón, no alcanzan con sus impuestos a pagar los débitos del anterior expuesto.
Yo no soy economista, solo me rijo por mi casa. Si mis entradas son inferiores a mís salidas, siempre estaré debiendo dinero.
Es por lo que fue bien aceptar aquello del Clavero Arévalo. En donde ni siquiera el mismo Felipe González creyó, pero que en 1980 ya se llamaba voto cautivo, y hay que recordar que el PER (Plan de Empleo ) solo se inventó para la Extremadura y Andalucía, y que eso les generó una cantidad de votos importantísimos.
Ha sido un fracaso de los políticos, que ahora, cuando la crisis, se paga.
Yo no iré a votar, por convicción socialista (en este caso), pero recuerdo que fueron los que no pusieron inventivas (los socialistas), ni buscaron nuevos horizontes, ni preguntaron lo que pasaría, ni formularon cambios para el futuro, ni imaginaron el dibujo real. Aquí, el Felipe falló. Y me refiero al Felipe como estadista, porque ningún presidente del gobierno de España lo ha sido salvo Suárez. Por eso mi recriminación hacia él.
Un abrazo
Jo si aniré a votar, si em deixen, clar. La meva dona (socialista) diu que tampoc hi anirà, i crec que és un error.
ResponEliminaTodo el mundo sabe que las concentraciones de 100.000 personas son instantáneas, nadie las convoca, no hay colegios que llevan infantes a manifestarse,no hay autobuses para la Diada, no hay un gobierno regional que desde todos los estamentos del mismo moviliza continuamente a la gente incluso contra los alcaldes, no hay publicidad, es todo espontáneo., popular, del pueblo, desde luego..
ResponEliminaIncluso ellos mismos hacen los carteles del contrario, que eso si es el no va más de la democracia y el pueblo...
Y claro , si eres de los que piensan como yo, que sobre España decidimos todos porque todos somos parte, eres un fascista, no eres demócrata y creo que dentro de poco habré matado al niñojesus.
Ellos deciden en una parte lo que la va a ser mi país, en que condiciones, como y cuando y yo me tengo que aguantar y tragar con lo que quieran, eso es democracia, si señor...con dos cojones...
En este caso no pienso como tu, no comparto casi nada de lo que dices. Que le vamos a hacer. Y si, lo de aqui es democracia, DEMOCRACIA y libertad.
EliminaSoy partidario de una utopía política sin banderas, sin himnos y sin vivas: partidario de una política sin ingredientes irracionales - JOAN FUSTER
EliminaJo hi aniré tot i que no ho veig gens clar i crec que té molta raó això de què hi ha molta desconfiança sobre els partits polítics i sobre el que no són partits i també manen, com l'ANC. Per cert, hi ha països amb moltes més llengües i ètnies que el nostre, el problema d'aquí no som nosaltres sinó la manca de grapa hispànica en 'l'encaix', la història és un cuento que es fa servir quan toca i l'idioma tampoc no és tan rellevant, el sentiment actual és del present, més aviat, per motius obvis. I consti que no sóc gents patriota de res, no m'agraden les banderes ni m'agrada com s'ha dut tot això per part dels d'aquí, però ara ja és una qüestió de fer la punyeta als d'allà, la veritat, amor propi, vaja.
ResponEliminaJo aniré a votar tot i tampoc tenir-ho clar, pero entenc s'hi ha d'anar.
EliminaSóc partidari d'una utopía política sense banderes, sense himnes i sense visques: partidari d'una política sense ingredients irracionals - JOAN FUSTER
L'actual independentisme l'han esperonat els del govern espanyol. Aquí potser també tiren llenya al foc, però és llenya de poc efecte, allà van amb benzina directament o així ho veig. Fa quatre dies no hi pensava anar, per cert. Però he posat la tele i la ràdio 'hispàniques' i ja m'he rebotat.
ResponEliminaAixó ha passat a molts, que fins i tot han canviat el sentit del seu vot. Antoni Puigverd n'és un d'ells. No es poden veure teles com la Sexta o Antena 3. has vist el video de Tele5 on surt un reportes dient que a Barcelona la gent no independentista està tancada a casa seva, o la Razón dient que Puigdemont farà servir als nens com a escuts humans als col·legis electorals.
EliminaPero vale la pena votar?.Pero si se sabe el resultado:SI.Voten los que voten.Y luego ocurra lo
ResponEliminaque ocurra:INDEPENDECIA.Esto más que un referendum parece un acto de cabreo.Mi yerno desterrado
en Valencia,por la crisi(cabreado),vendrá como sea a votar y lo hará,aunque sabe que no tiene
derecho.Debería llamarse el referendum del cabreo.No sé lo que hará el Puigdemont con tantos
cabreados.
no es un acto de cabreo sino de libertad. Y el referendum no serà un referendum pero si una gran movilización. De independencia Nada, ESPERO, una DUI seria un grave error que le quitaria al Govern toda legitimidad. Más bien vamos a nuevas y prontas elecciones, que es una DUI legal, en caso de mayoria de independentistas.
Eliminahttp://www.jotdown.es/2017/09/cataluna-en-busca-de-garantias-politicas-el-referendum-del-1-de-octubre/
ResponEliminauna anàlisi des d'una mirada molt lúcida. Gràcies
ResponEliminaA disposar. :-)
Elimina