El Govern d'Espanya està totalment disposat a impedir la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya el dia 1 d’octubre. La decisió és ferma. “Aquest referèndum no se celebrarà”, va dir ahir, taxatiu, el cap de l'Executiu espanyol en una compareixença davant la premsa, sense preguntes.
Amb posat greu, Rajoy va dir que no renuncia a cap possible mesura, però va rebaixar el to usat el dia anterior per la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. La línia argumental continua sent la defensa de la legalitat i de la democràcia, però el president no va parlar de “puntada de peu a la democràcia”, ni va utilitzar el terme “dictadura” per referir-se al que està passant a Catalunya. “Sé el que s’espera de mi. Aquest referèndum no se celebrarà”.

El 13 de desembre del 2013 Rajoy va fer aquesta mateixa afirmació davant la decisió dels partits sobiranistes catalans de dur a terme una consulta sobre la independència. “Aquesta consulta no se celebrarà”, va dir llavors. Prohibida pel Tribunal Constitucional, la consulta finalment va tenir lloc de manera informal el 9 de novembre del 2014, gràcies a un acord tàcit d’última hora entre Madrid i Barcelona, canalitzat per una discreta comissió d’enllaç de la qual formaven part Joan Rigol (expresident del Parlament de Catalunya), José Enrique Serrano (home de confiança del PSOE) i Pedro Arriola (assessor personal de Rajoy). L’acord verbal consistia a tolerar una consulta informal a canvi d’un baix perfil del Govern de la Generalitat. S’acabava de celebrar el referèndum d’ Escòcia i al Consell de Ministres va guanyar l’opinió que valia més evitar les imatges de la policia requisant urnes. Alguns ministres –entre ells José Manuel García Margallo i Jorge Fernández Díaz– eren partidaris de segrestar les urnes, localitzades per la Guàrdia Civil al magatzem de la presó de Lleida, unes urnes de cartró confeccionades pels presos. Va prevaler la línia tolerant, 2,3 milions de persones van participar en la consulta i Artur Mas va exultar. Després van arribar les querelles. Ho explica Enric Juliana a la vanguardia.

Però ara és diferent, això és molt més serios i el que Mariano Rajoy no sap veure, és que si el dia 1 d'Octubre el poble de Catalunya no por votar, haurà donat un pas definitiu cap a la independencia, car el que hi haurà serà immediatament eleccions autonómiques, amb la fi entre altres d'ICV, PSC i Pdcat, majoria absoluta d'ERC, amb aliats naturals, i el trencament definitiu amb Espanya, que Rajoy el culpable de tot el que ha passat, no podrà evitar. 
Hi ha hagut en política errors històrics, però com el de Rajoy no en recordo cap, i n'ha comes més d'un. Nomès que el poble de Catalunya voti el 1-O el pot salvar, i algúdels seus  li hauria de fer veure, pel seu propi bé i el nostre.