Aquest és el règim constitucional de distribució territorial del poder. La manera en què normalment ha de funcionar l'Estat espanyol. Al costat d'això, i només per al cas de circumstàncies molt anòmales, l'article 155 CE preveu una possibilitat tremendament excepcional: la suspensió temporal i extraordinària del dret a l'autogovern i del règim constitucional autonòmic. No és aquest l'únic exemple de suspensió temporal dels principis i drets constitucionals. La Constitució també preveu en altres articles la possibilitat de suspendre la vigència de les seves normes. Així succeeix en temps de guerra o catàstrofe, quan l'art. 116 CE permet que se suspenguin determinades garanties i drets. Altres suspensions tenen menor entitat: per exemple, el secret de les comunicacions perd eficàcia quan de manera temporal i motivada un jutge autoritza el seu intercepció per a la investigació d'un delicte.
Totes aquestes suspensions tenen en comú la seva temporalitat, i el fet que la Constitució estableix l'única finalitat legítima amb que es poden adoptar. Si no fossin provisionals perdrien el seu caràcter excepcional i serien, en veritat, una derogació de la mateixa Constitució. Per la mateixa raó, totes han de ser interpretades de manera restrictiva: els casos en què s'apliquin aquestes excepcions s'han de limitar al mínim. En tots aquests casos, a més, és imperatiu controlar de manera estricta que les suspensions constitucionals es facin servir res més que per a les finalitats previstes en la Constitució.
Tot això és aplicable també a les mesures coercitives cap a les comunitats autònomes que preveu l'article 155 CE. I ha de ser el criteri per jutjar la constitucionalitat de les mesures d'execució d'aquest article que acaba de desvetllar el Govern. Des del punt de vista constitucional aquesta proposta té un primer límit. El requeriment previ al Govern autonòmic perquè cessi en la seva desobediència que exigeix l'art. 155 serveix per delimitar quina és la desobediència concreta que s'està produint. En aquest cas, la Carta del President del Govern espanyol al seu homòleg de la Generalitat es referia al compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional que van suspendre, i després van anul·lar les lleis de referèndum i, a través seu, de transitorietat. L'article 155 CE faculta, doncs, al Govern de la nació per prendre les mesures provisionals necessàries perquè es compleixin aquestes lleis. Ni més ni menys, i res més.
L'article 155 CE no es pot utilitzar perquè el Govern central substitueixi, amb fins partidistes, al català en la seva potestat de convocar eleccions. Si el Govern de Madrid discrepa políticament del català, no pot llevar-li sense més aquesta competència i assumir-per a si mateix. Seria una violació evident de la Constitució. Però això al Govern de Rajoy els hi és igual, ja estan acostumats a saltar-se totes les lleis, amb l'agreujant que l'aplicació d'aquest article 155, el Govern ni cap membre del mateix la podrà recorrer en estar inhabilitats, i si algun ciutadà que és l'ùnic que ho pot fer, recorreix aquesta aplicació davant el TC, aquest pot tardar 10 anys en dictar sentencia, suposant que acceptés el seu recurs.
Estem en un atzucac, davant d'un Govern, el de la Generalitat que no pensaba que el de Madrid arribaria tant lluny, i el de Madrid que no creu que el de la Generalitat dongui la passa definitiva i declari la DUI. I no deixa de ser curiós que Rajoy digui que ell no ha aplicat la suspensió de l'autonomia i Puigdemont que diu que no ha declarat encara la DUI, que té congelada i que molt em temo, gairebé obligat es veura forçat a descongelar. El desproposit és enorme i de consequencies que ningú sap ons en poden portar, però diria que al President Puigdemont no li queda una altra opció que declarar unilateralment la Independencia, i més que quan pitjor millor, és 'de perdidos al rio'. Puigdemont és un home de conviccions, de conviccions fermes, que fins ara ha complert tot el que va dir que faria en ser designat President de la Generalitat, i ara crec que responsable o irresponsablement complirà amb el mandat final, declarar la DUI. Alea jacta est
.
Estimac amic:
ResponEliminaNo paro de llegir i rellegir articles de diversos diaris on l'espectre va de la dreta moderada a l'esquerra acérrima.
Des de el ARA, passant per La Vanguardia, al CONFIDENCIAL.
I ara què ?, perquè aquesta és la pregunta.
I els que no sentim significació, ni falera pel PP o la ER o el Pdcat, o pensem que la Cup no és suficienment madura, i sóm nascuts aquí, paguem els nostres impostos aquí, tenim els estalvis aquí i veiem banderetes de diversos colorines i NO ENS SENTIM REPRESENTATS PER CAP PERQUE CAP ENS REPRESENTA... A nosaltres perquè ens han posat en el dilema ?.
I som munts. Molts munts.
SOM TOTS AQUELLS QUE NO HEM PENJAT CAP DRAP EN LA FINESTRA, I a nosaltres qui ens defensa ?
Els que es passegen amb la gallina, l'escut del Borbó i la garantia que el 155 és el millor autobús del sistema ? Aquestos ens defensen ???
O aquells que surten pel Tven3 i ens diuen a l'estil Anna Simó " passarem uns mesos de crísis...però serem feliços (sic) ??? Aquestos ens defensen ???
Però si és que aquest problema m'ho han posat vostès, senyors polítics¡¡¡.
I em diran els de bona fe : "Estem així des de 1714" i jo contestaré : Pot ser hi, però ni em sento esclau , ni noto que tingui amo, ni mai he tingut problemes amb el veí...i ara els tinc i estic callat como si el Paco fossi al peu del carrer, perque no vui problemes, ni amb el veí , ni amb la meva familia. Así de clar.
Mai he tingut enemigs creats per altres, als meus enemics els busco jo...pero vaja faeina ben feta; vaja troya de polítics.
Fins als cullons estic...
Salut
Com va dir l'Estanislau Figueras: Senyors, n'estic fins als collons de tots nosaltres.
Eliminasalut
Dicen, porque yo no estaba allí y no lo vi, que Julio Cesar cuando venia de democratizar las Galias, al cruzar el Rubicon, que era el limite que la República de Roma establecía para que los generales no pasasen con el ejercito y no diesen golpes de estado a la República, dicen que dijo "los dados están en el aire" y también dicen que lo dijo en griego, no en latín, por aquello que quedaba más culto y los soldados no se enterasen, asi que si es verdad eso, no dijo; "Alea jacta est..", sino ἀνέρριφθω κύβος anerriphthō kubos...
ResponEliminaPero yo no estaba allí...
A pasarlo bien
Yo casi que tampoco, además no se Griego, el latín al menos lo estudié en el Bachillerato, por cierto con una gran profesor que era falangista convencido, y que nos hizo entender i amar el latín.
EliminaLa falange es griega si era falangista seria griego lo que impartia, si no seria fascista, que viene de las fasces que llevaban los lictores en la República, seria fascista, si daba latín, fascista...Seguro...
ResponEliminaEjem, ejem... vaya tos...
Jajajajajaja
Se apellidaba Burgos y era de Burgos, cosas de la vida. Y era un gran tipo, fíjate que yo siempre sacaba buenas notas en formación del espíritu Nacional, por... se lo pagaba con dibujos que le hacia para una cosa suya de una revista.
EliminaTe voy a confesar una cosa, aunque te suene rara, en Burgos Franco nunca estuvo bien visto, ojo al tema, sin embargo, si hubo gente que seguía a Jose Antonio. Digamos que antes mucha gente despreciaba a Franco y alababa a José Antonio, quizás es por José Antonio nunca gobernó. Pero eso era hace muchos años, me lo decía mi padre en alguna ocasión de las múltiples conversaciones que tuve con él de política. Yo, la verdad, no conozco a nadie que sea franquista.
EliminaUn saludo
No sólo en Burgos, se ha leudo y se sabe poco a Jose Antonio Primo de Rivera, de hecho apenas sabemos nada de su pensamiento, el hecho de morir fusilado ayudó. Yo si conozco a franquistas, aqui tenemos unos cuantos.
ResponEliminaY hablando de franquismo...
Eliminahttps://youtu.be/nb77tXaPu7g
Que bonitos son los tanques que nos vienen a ayudar por aquello del bien común de todos los catalanes.
Elimina