MIRATGE - BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ
-
.

Aquest diumenge passat vaig sortir amb la bicicleta, feia dies que no ho feia, amb el temps m'he tornat cada vegada més còmode i fins que no albiro bon temps no surto (ni massa fred ni massa calor), deixem-ho en que no tinc ganes de passar fred o calor sense cap necessitat.
En aixó d'anar en bicicleta haig de dir que no batré mai cap rècord de velocitat atès vaig molt poc a poc, badant i tafanejant el paisatge, fins a extrems que hom diria que un dia cauré de la bici donada la lenta cadència del pedalejar, com si d’aquells quadres victorians amb aquelles dames en bicicleta pel camp es tractés.
M’agrada observar com va canviant el paisatge i fins i tot tinc el costum de retratar el mateix lloc diferents èpoques de l’any per observar els canvis, com és el cas de la fotografia que encapçala aquest text. Just aquí, és on em vaig aturar a esmorzar aquest diumenge passat, mentre observava la natura que m’envoltava.
El sol acababa de treure el nas per sobre dels arbres i queia sobre els pins del davant meu. No hi havia la lleugera boirina que es produeix en haver-hi humitat, però sempre es produeix una lleugera reverberació en la sortida del sol sobre el paisatge que provoca els raigs de llum travessant les boires. Reconec que m'embadaleixo molt davant la natura, no ho puc evitar, em té fascinat. Tot està perfectament estructurat i té un sentit concret, no hi ha res que sobri ni que falti, fins i tot nosaltres com a element distorsionant podem arribar a encaixar dins el paisatge. Cada arbre, cada herba, cada flor, cada insecte o tros de terra té una funció dissenyada exactament per crear un tot imperfectament harmònic. Aquesta petita meravella que és la natura en despertar de vell nou cada dia sempre em sorprèn i sovint dubto. No pot ser tot aixó producte de la casualitat, ni tan sols de la causalitat. Ha de haver-hi un creador (no Déu, ni Alà, ni no se qui. Siguem seriosos) Algú o alguna cosa ha d’haver-hi que ha decidit crear tot aquesta equilibrada i sofisticada posada en escena que amb nosaltres inclosos és la naturalesa. Des de la senzilla complexitat d’una flor a la sofisticació d’un cos com el nostre, hi ha un conjunt perfectament estructurat que es complementa. No pot ser casualitat ni causalitat la bellesa d’una au en arrencar el vol davant meu i aixecar-se majestuosa retallant-se en el cel blau. Però tot plegat fou un miratge, un soroll eixordador em va treure de la meva platònica abstracció, un element que no encaixava gens en aquesta imatge idíl·lica que m’estava projectant. Tres motos a tota pastilla em feren tornar de cop a la terra. 

Ja ni al bosc es pot embadalir un.

5 comentaris:

 1. No. No seré yo el que diga esto o aquello y haga especulaciones metafísicas. pero sin duda hay algo que hace que todo encaje.
  ¿Dios ?. No creo, porque nos aseguró que nos hizo a su imagen y semejanza, y si Él es la suma de toda perfección, podremos observar que hay muchos errores en su creación máxima.
  Nos queda la casualidad y la causalidad.
  ¿Seremos fruto de una broma de la Naturaleza como el ornitorrinco , mamífero, pico de pato, patas de nutria, con cola de castor ? O tal vez lo nuestro sea la causalidad, circunstancia con la que no te veo de acuerdo.

  Algo hay. No se lo qué. Pero algo hay.
  Recuerdo hace unos años, uno de los días no había nada en la nevera de Teresas para poner (hoy se compra mucha cosa -yo mismo hablo con proveedores- y se prevee con antelación y el Banco de Alimentos funciona), recuerdo digo que estaba al mando Maria Sandia, una monja muy mayor que estuvo dos años con la Madre Teresa en la India y vino a Barcelona como fundadora de la orden hace unos 25 años. Sigo. No había nada la nevera ni en el rebost (patatas, cebollas,,,)y eran las 9 de la mañana. A las 10´30 era el primer turno de comida y yo estaba en nervioso. ¿Qué hacemos hermana?. Nada, no hacemos nada, Dios proveerá. Hermana, pero es que no hay nada. ¿que hay que decirles a la gente que espera ?¿que se vayan a otro lado ?. MIguel (que así me llamaba ella), espera..espera...Yo subo a orar.

  A las 9 y 20 suena el timbre de abajo -suena en la cocina- (lo recordaré siempre). Unas pruebas de pizza de casa Tarradellas (que por aquel entonces empezaba y no salieron con el peso adecuado) y un camión hasta los topes de pizzas.
  Las subieron y las calentamos por mitades en los hornos de la cocina.
  Aquel día se pusieron de pizza hasta las botas, porque se podía repetir de tantas que habían. Hasta yo me llevé una a casa de regalo.

  Me fui acojonado. Y siempre explico la anécdota.
  No se lo que hay. Me cuesta ser creyente porque no puede ser lo que veo, pero a la vez soy un paradójico.
  Lo que tu viste el domingo es fruto de algo, como lo es el que quemen los bosques, eso es fruto de la maldad.
  Un abrazo.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Curiosa anécdota, cert el que dius, de fet la primera vegada que vaig parlar amb Casa Tarradellas, la idea era de fer unes quantes pizzes per aprofitar els retalls d'embotit que els hi sobraven. Els va costar una mica al començament, pero varen començar gastant 10 mil quilos de farina al més i quan em vaig jubilar m'en gastaven 2 milions de kilos cada més. I fan també les de Mercadona 'el hacendado' exactament igual que les d'ells.

   Elimina
 2. Si. En Vic, le compraban a la empresa en la que yo llevaba RRHH, embutido para llenar seis silos de 10.000 kilos cada uno.
  El Sr Cinto, el dueño de la empresa, se reunía con el Sr Tarradellas y se iban a comer a un restaurant en Taradell (estuve presente en alguna ocasión). Allí se explicaban cosas de su juventud.
  Recuerdo una en especial. Que casa Tarradellas empezó en la carretera de Vic, en la botiga que tenían sus padres a pie de la carretera , y que vendía unos 600 kilos de fresco a la semana, trabajando todos los días.
  Has de contar que medio canal normal pesa 90 kg, o sea vendían más o menos 10 medios canales, pero trabajando todos los días sin descanso.
  Hoy los silos se le vacían a la semana.
  Un abrazo

  ResponElimina
 3. Algo hay. No se lo qué. Pero algo hay.

  Segurament, però només ho sabrem després de morts. O ni així.

  ResponElimina
 4. JO DIRIA QUE NI AIXÍ pero tampoc ho sabem.

  ResponElimina

.