El Govern apunta accions de desinformació sobre Catalunya des de Rússia i Veneçuela La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, assenyala a campanyes a través d'Intenet "que vénen des de territori rus, repicades de territori veneçolà". 
El ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, tem que es repeteixi en les eleccions catalanes "la pauta" d'ingerència russa "que ha passat en altres comicis". El cap de la diplomàcia espanyola acalara que "no ens consta formalment que el Govern rus estigui darrere d'això". 
La ministra espanyola de inDefensa, María Dolores de Cospedal, ha apuntat aquest dilluns a accions de desinformació a través d'internet procedents de territori rus, però també veneçolà, enfocades a la crisi catalana, l'objectiu, ha dit, és "desestabilitzar". 
"Sí que vénen de territori rus i algunes altres també, per cert, repicades de territori veneçolà. Això és el que sabem a dia d'avui", ha indicat De Cospedal a la premsa durant un Consell de Ministres d'Exteriors i Defensa de la Unió Europea (UE), en el qual van debatre la comunicació estratègica comunitària i la lluita contra la propaganda i la desinformació. 
De Cospedal, de fet no en té ni idea, pero li han dit que digui aixó de Rússia i Veneçuela que els hi convé, i ella que és una personeta molt disciplinada i obedient amb el seu cap, ho anirà repetint sovint com un llorito."

Per la seva banda, el ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació, Alfons Dastis, va admetre, també aquest dilluns, que tem que es repeteixi en els comicis 'regionals' de Catalunya del proper 21 de desembre la ingerència a través d'internet procedent de territori rus, detectada a processos electorals en altres països. "És aviat per això però a mi no m'estranyaria", ha indicat Dastis en una roda de premsa durant l'esmentat Consell de Ministres, preguntat per si s'espera un increment més gran de l'activitat de desinformació provinent de Rússia de cara a les eleccions catalanes.
Aquesta informació l'hem compartit amb les autoritats russes", va afegir.  Dastis va indicar que aproximadament un 50% de la "desinformació" detectada sobre Catalunya procedia de Rússia, i un 30% de Veneçuela. (no va aclarir la seva desinformació que deu ser el 20% que falta) "Són multiplicacions d'informacions falses que contribueixen a augmentar la desinformació i la manipulació", ha dit, i ha afegit que pretenen debilitar els esforços en favor d'una unió entre països "basada en valors" (això de basada en valors és un homenatge a Ch¡quito) Dastis va assegurar que no havia anat al Consell d'Exteriorsde la UE "expressament a fer aquesta denúncia" sobre una possible ingerència russa en la crisi catalana. "Aquesta denúncia l'estem fent en els nostres intercanvis amb altres països i amb les institucions", ha recordat, i ha apuntat que "passa simplement que avui, en el Consell d'Afers Exteriors, estava prevista a l'ordre del dia aquesta qüestió i, per tant , hem aprofitat per portar-la a col·lació ". El ministre va recordar que la necessitat de "contrarestar l'actuació propagandística d'altres" va néixer amb la crisi dels separatistes prorussos a l'est d'Ucraïna, però va considerar "clar" que "també cal orientar-la cap a la nostra situació interna".

Segons ha dit Dastis, és una cosa que "hem vist" en el cas d'eleccions i altres procediments interns als Estats membres i....., 

"...també a Espanya, nosaltres ho hem practicat amb assiduïtat, directament amb l'anterior Ministre de l'interior, o a través d'OK diario, el País, El Mundo o Televisió espanyola. Aixó últim no ho ha dit l'inefable i ranci Dastis, però és així com ha Estat, i a la realitat dels fets em remeto, i tot aixó de Rússia i Veneçuela no és més que una conspiranoia infantiloide d'un govern d'indigents mentals i barruts, molt barruts, però que ens han donat i ben donat pel rulé. Sort que són inùtils, que si no, acaben amb nosaltres del tot.