József Pereszlényi, desplaçador de materials, es va aturar amb el seu cotxe Wartburg, matrícula nombre CO 75-14, al costat del quiosc de diaris de la cantonada.

-Doni'm un Notícies de Budapest.

-Lamentablement està esgotat.

-Doni'm un d'ahir, llavors.

-També s'ha acabat. Però casualment en tinc ja un de demà al matí.

-També aquí apareix la cartellera del cinema?

-Això surt cada dia.

-Llavors donim aquest de demà -va dir el desplaçador de materials.

Es va tornar a asseure al seu cotxe i va buscar la programació dels cinemes. Després d'una estona va trobar una pel·lícula txecoslovaca -Els amors d'una rossa- de la qual havia sentit parlar elogiosament. La projectaven al cinema Cova Blava del carrer Staci, a partir de dos quarts de sis.

Just a temps. Encara faltava una mica. Va seguir fullejant el diari de l'endemà. Li va cridar l'atenció una notícia sobre el desplaçador de materials József Pereszlényi, qui, amb el seu cotxe Wartburg matrícula CO 75-14 es desplaçava amb una velocitat major a la permesa pel carrer Staci, i no lluny del cinema Cova Blava va xocar de front amb un camió. El descuidat conductor va morir a l'acte.

"Qui ho diria", va pensar Pereszlényi.

Va mirar el rellotge. Ja aviat serien dos quarts. Va guardar el diari a la butxaca, es va posar en marxa, a una velocitat major de la permesa, i va xocar amb un camió al carrer Staci, no lluny del cinema Cova Blava.

Va morir a l'acte, amb el diari del dia següent a la butxaca.

FIN

El conductor
[Minicuento - Texto completo.]
István Örkény
ciudadseva.com