És un clàssic en psicologia el plantejament que els grups, les masses, tenen un funcionament molt més primitiu i irracional que el que tenen les persones una a una, individualment, que es considera que tendeixen a comportar-se de manera més lògica i analítica. Doncs bé, aquesta diferenciació està saltant pels aires en la societat actual en què la distància entre l’individu i el grup, és cada vegada menor, cada vegada hi ha menys intimitat. Mitjançant el whatsapp, de les xarxes socials, de la permanent recepció d'informació des dels nostres grups de referència, cada vegada estem més immersos en el grup. Això ho hem viscut a Catalunya de manera intensíssima aquestes últimes setmanes.
I si per fi tenim un moment per estar amb nosaltres mateixos i poder pensar pel nostre compte i risc, la característica d’invasivitat que tenen les xarxes socials ens impedeix realment saber què sentim o què pensem sobre la realitat, en aquest cas, el Procés. Vivim en un context en què hi ha una interrupció sistemàtica i contínua de la cadena del pensament, el curs del pensament, una cosa fonamental per a realitzar mínimament bé qualsevol anàlisi, qualsevol valoració de la realitat, i més si és una realitat complexa, com en aquest cas . No és estrany que en aquest context, la venda de llibres hagi caigut un 20%, com ens estan assenyalant les llibreries. Tot això, des de tots els punts de vista, recorda els funcionaments sectaris, estructurats per trencar la resistència a la crítica de l’individu, per controlar la seva ment, aconseguir que no surti de la bombolla. I pobre del dissident!
A més, en la societat del segle XXI se’ns ha adoctrinat insistentment en la idea que l’emoció i la intuïció són les millors guies de la nostra conducta i que la raó és una antigalla, una mica passada de moda, que ja avui no es porta, i que a més requereix esforç. I en relació al Procés no és estrany sentir a persones que et diuen que tot aquest tema els produeix una gran emoció, “els posa” i que si així es troben molt a gust no tenen per què plantejar-se res més. Estan vivint al màxim aquesta “experiència”. La seva guia és l’emoció, la resta és secundari.
No és fàcil per a ningú pensar enmig d’aquest allau de pressions emocionals, en un context amb freqüència, des de tots els costats, d’informacions esbiaixades, postveritats quan no directament mentides, vídeos trucats, intoxicacions, i informacions convertides en reality shows. Tot això en el marc d’un model social narcisista, en el qual el llenguatge es basa en parlar d’humiliacions, ofenses, ultratges, orgull …
En qualsevol cas, com era d’esperar, aquest tsunami d’emocions també ha comportat que moltes persones ho estiguin passant malament, es trobin enfadades, espantades, tristes, frustrades, davant tants conflictes personals, tantes tensions i tanta manipulació. I també hi ha hagut moltes persones que han hagut de demanar ajuda psiquiàtrica, fins i tot conec algun cas que ha acabat en el mateix manicomi.
Psicología de masses al segle XXi, per: Joseba Achotegui. Psiquiatra. Psicoterapeuta. Secretari General de la Secció de Psiquiatria Transcultural de l’Associació Mundial de Psiquiatria i professor titular de la Universitat de Barcelona. - publico.es
Afegiria a aquesta lúcida reflexió, que les revoltes no es fan amb somriures, si es volen guanyar s'han de fer amb el ganivet entre le dents i sol haver-hi víctimes civils, que és el que entenc ha volgut evitar el President Puigdemont fugint a Brussel·les.
Crec que aquests problemes no són d'ara, sempre ha estat així, el que passa és que no hi havia psicòlegs, vegis llibres com ara '60 millones de romanos', hi ha hagut revoltes molt més absurdes però els llibres d'historia les han arranjat a gust del consumidor.
ResponEliminaClar, la historia l'escriuen els guanyadors. Però entenc que ara és diferent, aquesta no és una revolta a l'ùs, per autèntica necessitat, és una revolta estética i diria que de cap de setmana, li ha faltat autèntica opresió i necesitat real, i habilitat per part dels conductors que han anat de passarells.
EliminaPor ahí va la cosa FRANCESC .
ResponEliminaHa faltado auténtica opresión.
Verás el follón que se iba a armar ( y no te rías), si por aquellas la wifi estuviera sin conexión durante solamente 5 días. verías a la juventud quemando tontainers..y tanto.
No hay chaval en la universidad (lo veo con mis ojos), que no sea un periférico de sus terminales. Todos con su aple de 400 pavos como mínimo...y todos hablando de que el nuevo modelo vale 1100.
i així, amb l'iPhone a la mà no es pot fer cap revolta, i això Puigdemont, l'ANC i OMNIUM, ho habien de saber, i crec que ho sabien.
EliminaPor cierto, y aprovecho tu página porque tu lo has denunciado en más de una ocasión.
ResponEliminaMi suegra, originaria de un pueblo de las montañas de Huesca cercano a Francia, y ahora abandonado (como muchos), llamaba "fatuo" a la persona banal.
¿ Sabes lo que verdaderamente me preocupa, me come la moral y me hace desfallecer sin poder encontrar solución ?, No es que el ex esté en Bruselas (me importa un carajal); ni que vayan o no a juzgar a los trinchaires de turno, ni que estén con la matraca de que Madrid nos roba...no, no es eso lo que me preocupa . Lo que me come la moral es lo que me comenta mi hijo, que es Educador Social, y mi hija (psicóloga infantil)...Hoy , esta noche, nos han llegado a Barcelona (no a España, o Madrid, o Cadiz...a Barcelona), 20 niños VENTE, de una patera. Sólos. el menor de 3 años y medio más o menos con un hermano y el mayor por lo que parece , de no más de 14.
Estarán 4 ó 5 días en el Juzgado, en los pasillos, durmiendo en el suelo y sin ducharse. Sin saber el idioma, sin escolarizar, sin padre ni madre ni tio ni nadie....Y todo sin comas para leerlo de seguido.. Y estarán allí hasta que no les hagan la prueba de la edad.
Esto no es antipropaganda para la Generalitat, ni para los del Ay untamiento, ni es un panfleto pro defensa de nada. Esto no es demagogia que no se puede comprobar, esto es LA REALIDAD.
Mientras, hemos estado gastando el dinero en embajadas, fiestas, ANC, Omnius culturales ...a medio millón semestrales (solo las embajadas salen a más de 25 millones al año, dicho por la generalitat de turno)..
Esto es lo que me preocupa, que nadie hace nada, y los que están allí dentro Abogados, jueces, Educadores, psicólogos, bedeles, señoras de limpieza...hacen lo que pueden, de padres y de madres.
De esto no he escuchado nada a nadie de la Generalitat desde hace años, eso si, poses de propaganda todas, pero hacer algo, nada. Lo mismo para nuestra alcaldesa, la señora Ambigüedad Perpleja de la Confusión, tampoco le he escuchado ni una sola palabra.
Todo lo demás son posturas
en parlava no fa gaires dies, pero no interessa, el problema dels migrants es dificilm de solucionar i tothom autoritats incloses prefereixen mirar5 cap a una altra banda. Volem acollir - diuen - però no els hi portis gent de veritat que et diran molts ajuntaments que no poden acollir ningú, que una cosa és penjar el llençol que fa molt bonic, progre i solidari a la façana de l'ajuntament i l'altre acollir gent.
Elimina