Milions de càmeres i un carnet per punts distingiran al bon ciutadà del dolent. El Govern xinès ha començat a posar en marxa les primeres fases del seu carnet per punts de bon ciutadà. Des del passat 1 de maig, a les persones que hagin comès o cometen actes com difondre informació falsa sobre terrorisme, causar problemes en vols, usat bitllets de transport caducats o fumar en trens -segons dos comunicats publicats divendres al lloc web de la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma- se'ls prohibirà utilitzar trens i avions durant un any.
Aquestes mesures són només el primer pas del pla del president Xi Jinping per construir un sistema de puntuació de ciutadans bons i dolents a gran escala, basat en els hàbits socials, de consum, amistats i compliment dels deures econòmics. La intenció és que aquest sistema estigui plenament implementat en el 2020. A partir d'aquesta data, les puntuacions influiran en la capacitat per llogar un habitatge, obtenir una assegurança o un préstec i fins i tot beneficis de la sanitat pública. Els ciutadans amb puntuacions baixes tampoc seran contractats per a determinats llocs de treball i tindran restringida la matrícula dels seus fills en escoles privades. Tal com estableixen els plans del Govern xinès, aquest sistema de crèdit social "permetrà que les persones de confiança vagin per tot arreu sota el cel i dificultarà que els desacreditats donin un sol pas". De la mateixa manera, les persones amb mala nota tindran velocitats d'internet més lentes, accés restringit a llocs d'oci i l'eliminació del dret a viatjar lliurement, que és el que ara ja s'aplica.
També es veuran afectats per les restriccions que van entrar en vigor l'1 de maig aquells que hagin comès infraccions financeres, com els empresaris que no paguin l'assegurança social dels seus treballadors, les persones que no abonin les multes i també les que ofereixin disculpes poc sinceres .
Ja havia indicis que aquestes mesures s'aplicaven ja que, a principis del 2017, el Tribunal Popular Suprem va dir que a 6,15 milions de ciutadans xinesos se'ls havia prohibit agafar vols "per delictes socials". 
Les primeres notícies sobre aquest projecte van arribar el juny del 2014, quan el Consell d'Estat de la Xina va publicar un document que contenia la idea d'una puntuació de confiança que qualifiqués als ciutadans. La intenció del Govern xinès -segons es desprenia d'aquest informe- és que el crèdit social serveixi com una forma de mesurar i millorar la "confiança" a escala nacional i per construir una cultura de la "sinceritat". L'esperança és que "es creu l'opinió que mantenir la confiança és gloriós" ja que això "enfortirà la sinceritat en els assumptes governamentals, la sinceritat comercial, la sinceritat social i la construcció de la credibilitat judicial".
Establir aquest carnet per punts que vol ser el crèdit social pot semblar una quimera en un país amb 1.300 milions d'habitants, però les autoritats xineses compten amb tres poderosos aliats. D'una banda, els 180 milions de càmeres de vigilància que hi ha instal·lades a tot el país -20.000.000 d'elles, dotades amb intel·ligència artificial-, que controlen tot el que passa i el que fan els seus ciutadans. De l'altra, un ferri control sobre internet i les xarxes socials, que els permet saber què publica i què veu cada un dels internautes del país asiàtic. Finalment, el Govern xinès ha donat permís a vuit empreses privades perquè comencin a desenvolupar els seus propis sistemes i algoritmes per puntuar als seus clients i oferir "recompenses" a aquells que obtinguin millors puntuacions. Es tracta, per exemple, de companyies de serveis financers que ofereixen crèdits al consum ia petites i mitjanes empreses, companyies d'assegurances, en tots els casos propietat de les dues grans tecnològiques xineses, Tencent -propietària de l'aplicació WeChat, amb més de 850 milions d'usuaris- i Alibaba. Per posar un exemple, Sesame Credit -propietat d'Alibaba- atorga una puntuació als seus clients en funció de cinc criteris: si paguen les seves factures a temps, si compleixen les seves obligacions financeres, característiques personals, els seus hàbits de consum i les relacions interpersonals. A aquells que obtenen 600 punts, Sesame Credit els dóna accés a préstecs per comprar a Alibaba; si s'assoleixen els 650 punts es pot llogar un cotxe sense deixar dipòsit; 700 punts donen dret a poder viatjar a Singapur sense haver d'aportar determinats documents, i els que obtenen 750 punts poden obtenir amb més rapidesa un visat per viatjar a Europa. - lavanguardia.com

Se m'acut alló de les barbes del veí, i em sembla que ja podem posar les nostres a remullar, és el futur que ens espera, el món feliç, oh quina meravella! viure en un país on hi hagi gent així, tots estimarem al gran germà. El gran germà t'ensenya, el gran germà entreté, el gran germà prevé, i jo et dic content, fins a la merda de món que ve.